Klockan Stefan Löfven bär går att köpa för knappt tusen kronor.
Klockan Stefan Löfven bär går att köpa för knappt tusen kronor.

På sociala medier påstås att Statsminister Stefan Löfven bär en Patek Philippe-klocka, som kostar runt 270 000 svenska kronor. Klockan Löfven egentligen bär är dock en klocka han fick från ett fackförbund för över 20 år sedan.


Till vänster en Patek Philippe. Till höger klockan Löfven faktiskt bär.

”Löfvens klocka är en Patek Philippe Calatrava 5153 kostar runt 32.000 USD som är lika mycket som ca 275 000 svenska kronor. Man kan ju undra då dessa Svenska socialistiska politiker som ska vara solidariska med er folket kan ha råd med en sådan.”. Så skriver den nystartade sajten Dissidenter.com i ett inlägg som fått 3 000 interaktioner på Facebook.

► LÄS MER: Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma
Samma påstående sprids även på sociala medier. Bland annat Facebooksidan Politiskt inkorrekt har gjort en bild med samma påstående som fått runt 2 500 interaktioner.

Och det stämmer att klockan Stefan Löfven syns bära på otaliga bilder ser lite ut som en Patek Philippe. Det stämmer också att en klocka av den typen Löfven påstås ha kostar ungefär 270 000 svenska kronor. Men det är inte en sådan klocka statsministern bär, någonting som också internetforumet Klocksnack kommit fram till.

”Klockan på bilden togs fram av fackförbundet IAM (International association of machinists and aerospace workers) på 80- eller 90-talet. Statsministern har haft den sen 90-talet. Han äger ingen Patek Philippe som det spekulerats om på sina håll”, skriver Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven, i ett mail till Viralgranskaren.

Samma typ av klocka som Löfven bär går fortfarande att köpa via fackförbundets internetbutik Machinists gear. Där kostar klockan mellan 700 och 1 000 kronor.

Uppdatering: Efter Viralgranskarens artikel har sajten Dissidenter.com uppdaterat sin text och medger att de tidigare publicerat felaktig information.

► LÄS MER: Nej, det här är inte vapen polis hittade vid en tysk moské

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset