Nej, det finns inga vetenskapliga belägg för att skalad lök absorberar bakterier – eller att den därför blir giftig.

Att lök skulle rena luften från bakterier är en gammal ”sanning” med gamla anor. I sociala medier återkommer den med jämna mellanrum och i olika former. 
 
I en variant berättas att en bondefamilj undkom spanska sjukan, influensan som dödade miljoner människor 1919, just för att de hade placerat skalade lökar i huset.
 
I ett annat inlägg varnas för att spara skalad och skivad lök eftersom den kan vara giftig – just för att den drar till sig bakterier. Ett ursprung är en text från matskribenten Sarah McCann från 2008.
 
Ibland är flera av historierna samlade i ett inlägg.
 
Men att skalad rå lök skulle suga upp bakterier avfärdar Håkan Tunón, doktor i farmakognosi vid centrum för biologisk mångfald i Uppsala. 
– Det kan jag inte tänka mig. Det är få gånger jag är kategorisk, men jag tror inte på det, säger han när Metro ringer upp.
 
Starka kryddor har historiskt använts i ett försök att rena ”sjuk luft”, exempelvis i rum där pestsjuka vistades, berättar Håkan Tunón, vilket är ett troligt ursprung till föreställningen om lök.
Däremot finns det ett visst fog för att lök är antibakteriell, berättar han.
– Smetar man in sig med löksaft och lägger krossad lök på såren så kan det ge en effekt, säger Håkan Tunón.
 
Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att löken skulle bli giftig. Enligt amerikanska National onion association kan skalad, skivad och hackad lök förvaras i en försluten förpackning i kylskåp upp till en vecka. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset