Pensionsmyndigheten har inte sett några tecken på att det skulle pågå något utbrett fuskande med äldreförsörjningsstödet.
Pensionsmyndigheten har inte sett några tecken på att det skulle pågå något utbrett fuskande med äldreförsörjningsstödet.

I ett inlägg på Facebook som fått stor spridning påstås att många över 65 kommer till Sverige och för att ta del av äldreförsörjningsstödet. Enligt inlägget lämnar de sedan Sverige och får bidraget resten av livet. Det stämmer inte.

Uppdatering 28 september: Den 27 september laddades texten upp som bild på Facebook. Den här gången har någon skrivit ut originaltexten och tagit ett foto på det utskrivna pappret. Texten stämmer fortfarande inte.

Inlägget publicerades först på Facebooksidan Sverigebilden i slutet av augusti och fick snabbt stor spridning.

”Många över 65 år kommer till Sverige enbart för att få ÄFS – äldreförsörjningsstöd på 12 700 kronor skattefritt per månad, och sedan reser de hem med 12 700 kronor varje månad livet ut”, står det i inlägget.

Men det stämmer inte.

LÄS MER: Nej, den ”invandrade pensionären” får inte dubbelt så mycket som den ”svenske pensionären”

”Måste vara bosatt i Sverige”

För att bli beviljad äldreförsörjningsstöd måste man skicka in en årlig ansökan som granskas av Pensionsmyndigheten. Bland annat kollar de att personen är folkbokförd i Sverige, vilken hyra personen har för bostaden i Sverige och personens deklaration kontrolleras av myndigheten.

– Man måste vara bosatt i Sverige. För att kunna få äldreförsörjningsstöd för sin bostad måste man också kunna redovisa bostadsadress och bostadskostnad. Om man skulle åka utomlands så finns det tydliga regler om att man ska anmäla om man ska vistas utomlands längre tid än tre månader eller om man regelbundet vistas utomlands. Då kan nämligen rätten till stödet upphöra, beroende på om man reser inom eller utom EU/ESS och hur ofta man reser, säger Linda Nygren, specialist på Pensionsmyndigheten.

Enligt henne har myndigheten inte sett några tecken på att det skulle pågå något utbrett fuskande med äldreförsörjningsstödet. Totalt får cirka 23 000 pensionärer äldreförsörjningsstöd och medelbeloppet ligger på 3 564 kronor i månaden. Men myndigheten har varit med om enstaka fall där exempelvis en granne larmat om att någonting inte verkar stämma.

– Det är ett fåtal ärenden, säger Linda Nygren.

Fel belopp

Även siffran i det spridda inlägget är felaktig, det maximala beloppet för stödet är något lägre än det som påstås och ligger på 12 254 kronor, enligt Pensionsmyndigheten. Då är äldreförsörjningsstödet för skälig levnadsnivå på 5 634 kronor och äldreförsörjningsstödet för bostad på 6 620 kronor inräknat.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte en pensionär som får sin rullator beslagtagen

Taget ur sitt sammanhang

Det som sprids har också tagits ur sin ursprungliga kontext. Inlägget var från början ett svar på en hypotetisk fråga som ställdes av en anonym profil på Twitter. Frågan var om invandrare som med hjälp av socialbidrag samlat på sig 15 års pensionspoäng och sedan blivit utvisad får garantipension resten av livet.

Men svaret, som är den text som delas i inlägget, är även i den kontexten felaktig. Någon som blivit utvisad från Sverige kan inte få äldreförsörjningsstöd.

– Har man blivit utvisad kan man inte få äldreförsörjningsstöd för då har man inte längre rätt att vara bosatt här, säger Linda Nygren.

Viralgranskaren har flera gånger tidigare skrivit om ämnet. Även Pensionsmyndigheten har känt ett behov av att reda ut missuppfattningar på sin sajt.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om pension