Stockholmarna förtjänar en kollektivtrafik som gör det enkelt att arbeta och bo här, skriver S-politikern Emma Lidell.
Stockholmarna förtjänar en kollektivtrafik som gör det enkelt att arbeta och bo här, skriver S-politikern Emma Lidell.

Det är en borgerlig politik som lett SL till dess finansiella brant, skriver S-politikern Emma Lidell.

REPLIK: Rebecca Weidmo Uvell är precis som vi andra stockholmare djupt upprörd över hur SL låtit skattebetalarnas pengar försvinna i ett svart ekonomiskt hål.

Det som inte framgår av artikeln är att det är SL styrts av Moderaterna i över åtta år och att det är en borgerlig politik som lett SL till dess finansiella brant. 

Tyvärr drar Weidmo Uvell fel slutsatser kring vägen ur SL:s bottenläge och tycker att stålbad med prishöjning. Men hon borde – i stället för att lyssna på konservativa landstingspolitiker – se till utbud, efterfrågan och prissättning.

Höjer du priset och försämrar kvaliteten, ja, då minskar efterfrågan och intäkterna sjunker. Den principen gäller även SL.  

Kollektivtrafiken är stommen i vår region och ett dyrare resande ett steg i helt fel riktning. Weidmo Uvell får det att låta som att det enda alternativet för SL:s ekonomi är antingen skattehöjningar eller prishöjningar men det är att ha tunnelseende i frågan.

SL måste i stället ta en tredje utväg och göra sig själv mer attraktivt. Fler resenärer får vi genom att bygga kollektivtrafik där det byggs bostäder, som i Sundbyberg men knappast i Djursholm.

Vi behöver förenkla betalsystemet och se till att bussar och tåg inte står still samtidigt som vi kapar kostnader för SL:s konsulter som ligger på 1,2 miljarder kronor.

Att enhetstaxan också skulle vara orimlig utgår från ett märkligt resonemang om att människor som bor längre ut från staden har lägre boendekostnader och då ska betala mer samtidigt som innerstadsbor har höga boendekostander och därmed betala mindre.

Weidmo Uvell glömmer bort att det är i våra förorter och kranskommuner som människor är helt beroende av kollektivtrafiken för att kunna ta sig till jobb och skola till skillnad från de som bor i innerstaden där cykel och gång är ett självklart alternativ.

Det orimliga ligger snarare i att de som reser mest och har mest behov av kollektivtrafiken är de som ska straffas med högre avgifter för att de inte kan eller har råd att bo centralt. För alla som bor i regionen blir det dessutom väldigt mycket enklare att skippa zonsystemet som är helt ologiskt och gör att biljettköp med reskassan är en ren mardröm.

Stockholmarna förtjänar en kollektivtrafik som gör det enkelt att arbeta och bo här. Det är inte acceptabelt att vi nu får svälja prishöjningar och nedskärningar på grund av Moderaternas förda politik.

Nej, Rebecca, du och jag och alla andra stockholmare ska i stället stå upp för kollektivtrafiken och begära besked från Moderaterna när de tänker sluta straffa resenärerna för sitt ekonomiska misslyckande och börja se över smarta idéer och lösningar för att fler ska resa med SL.

Emma Lidell, trafikingenjörsstudent och ledamot i tillväxt-och regionplanenämnden i Stockholms läns landsting (S)

►DEBATT: Höj priset för SL-kortet – man får mycket för pengarna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset