Facebooksidan Min Åsikt, som Viralgranskaren har skrivit om tidigare, spred det felaktiga påståendet på nytt.
Facebooksidan Min Åsikt, som Viralgranskaren har skrivit om tidigare, spred det felaktiga påståendet på nytt.

Miljöpartiet och statssekreterare Maria Ferm påstås ligga bakom en namninsamling om att kommuner ska kunna beslagta bostäder för att ge till flyktingar. Det stämmer inte. Påståendet började cirkulera i november förra året – men har nu återigen fått spridning.

I november förra året publicerade debattören Katerina Janouch ett blogginlägg med rubriken: ”Miljöpartistisk kampanj: ’Kommuner ska kunna beslagta bostäder för att ge dem till flyktingar’”.

Inlägget fick snabbt stor spridning och letade sig även utomlands till den konspiratoriska sajten Infowars, vilket DN har rapporterat om.

LÄS MER: Lär dig granska bilder – med hjälp av ett verkligt exempel

Texten byggde på en namninsamling med namnet ”NEJ till tältläger för nyanlända” som påstods komma från Miljöpartiet och MP:s Maria Ferm, numera statssekreterare i samordningskansliet i statsrådsberedningen.

Felaktig efternamn angavs

I namninsamlingen, som hade tagits bort några dagar tidigare, stod det bland annat:

”Sveriges kommuner måste börja handla in bostäder till alla stackars flyktingar. Innan pengar avsatts för detta ändamål SKALL kommunerna kunna evakuera personer som har för stora boenden tex. par där barnen flyttat hemifrån, eller sambos där den ena partnern har en bostad på annat håll”.

Namninsamlingen var publicerad på sajten Skrivunder.com och som avsändare stod ”MP Högalids församling” och ”Maria Ferm-Svensson”.

Den avslutande texten i namninsamlingen på Skrivunder.com.

Men påståendena som fick spridning genom Janouchs blogginlägg visade sig ganska snabbt vara felaktiga.

Dels finns det ingen lokalavdelning som heter Miljöpartiet Högalid och dels ingår inte Svensson i Maria Ferms efternamn. Något som MP-politikern själv kommenterade på Facebook.

”Självklart är den helt och hållet fejk. Jag heter inte ”Ferm-Svensson”, Miljöpartiet har ingen sådan lokalavdelning och jag har aldrig startat en sådan namninsamling. Det är ett befängt förslag och självklart har vi inte föreslagit något sånt”, skrev hon den 15 november.

LÄS MER: Nej, Sverige har inte världens högsta bensinskatt

Ny spridning 2019

Trots att Katerina Janouch har gjort någon form av rättelse i slutet av sin text fick den återigen spridning i januari i år. Men av kommentarerna att döma är det väldigt många som har missat att texten bygger på felaktig information.

”Vi börjar med alla MP lägenheter”, ”bränner hellre ner min bostad” och ”skottpengar på miljöpartister kanske?” är tre exempel ur kommentarsfältet.

Den 6 februari delades utvalda delar av blogginlägget på Facebooksidan Min Åsikt, en sida som vi har granskat tidigare och som har missbrukat Viralgranskarens stämpel till sina egna inlägg. Där utelämnas uppgifterna om att det inte var Miljöpartiet och Maria Ferm som låg bakom namninsamlingen.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset