Nej, muslimer får inte låna räntefritt
Nej, muslimer får inte låna räntefritt

Den åtta år gamla nyheten har fått spridning flera gånger sedan den publicerades, bland annat av riksdagsmän. Men den stämmer helt enkelt inte.

"Något för Vänstern: Kapitalism leder till islamisering." Så skrev Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth på Twitter den 18 mars, och länkade till en artikel på Göteborgs-Posten med rubriken "Folksam vill ge räntefria lån till muslimer". Enligt artikeln för Folksam diskussioner med Ikanobanken om möjligheten att ge muslimer räntefria lån.

Artikeln på Göteborgs-Posten, och en i samma ämne publicerad på P4 Dalarnas sajt, har fått stor spridning på sistone och många är arga. Men Ekeroth och de andra som rasar behöver kanske ställa om sin klocka, för artiklarna är åtta år gamla. Samarbetet mellan Folksam och Ikanobanken blev aldrig av, och planen på att erbjuda lån utan att ta betalt för det var aldrig ens aktuell. Det uppmärksammade Aftonbladet på lördagen.

Där citeras ett svar på uppståndelsen som Folksam levererade via sina presskanaler redan den 8 mars. "I sociala medier förekommer en diskussion kring en artikel i GP från 2005, där vi berättar om att vi diskuterade med Ikano Bank för att kunna erbjuda alternativ till lån med ränta. Tanken var att omvandla räntan till avgift med en brittisk bank som förebild. Detta har inte genomförts," skriver Folksam.

Det är alltid bra att kontrollera källan på en nyhet. Särskilt innan man går ut och rasar offentligt över den.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset