Försöker muslimer stoppa den stora ölfesten i Tyskland av hänsyn till flyktingar? Nej, säger tyska myndigheter.

Montage/TT

"Förbjud den intoleranta och antimuslimska tillställningen Oktoberfest!" Så står det i ett inlägg på nätet som fått stor uppmärksamhet den senaste veckan. Men det finns inga belägg för att uppropet är på riktigt och företrädare för staden München avvisar påståendet, när Viralgranskaren frågar.

I uppropet – som är gjort på sajten Change.org där vem som helst kan starta ett upprop om vad som helst – står det: "Det pågår alltför många o-islamska handlingar på Oktoberfest, såsom alkoholkonsumtion och nakenhet". Ett annat argument som tas upp är hänsyn till de många flyktingarna som anlänt till Tyskland på sistone.

►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook


Inlägget har fått enorm spridning och många att se rött, men anses allmänt vara fejk och skrivet av någon som vill orsaka osämja.

Den påstådde initiativtagaren "Morad Almuradi" finns inte i andra sammanhang på nätet än i koppling till Oktoberfest-historien. Det gör inte heller den profilbild som laddats upp på Change.org.

I Sverige har påståendet spridits av bland andra en islamfientlig blogg som drivs av anonyma skribenter. I inlägget, som fått ett par tusen interaktioner på Facebook, påstås att "muslimen Morad Almuradi sänt in en skrivelse till Münchens styrande". Men det stämmer alltså inte.

►LÄS MER: Nej, böld-bilden föreställer inte en ny sjukdom i Europa

Viralgranskaren har varit i kontakt med Christian Frohnwieser som arbetar på pressavdelningen för provinsstyret i München, och enligt honom har ingen sådan skrivelse inkommit.

– Det här uppropet har ingen koppling till oss, säger han.

På Twitter har en protest startat under hashtaggen #Oktoberfestung (ungefär oktoberfästning). Den kopplas både till uppropet men även till olika kritiserade uttalanden från delstatens lokalpolitiker om att det skulle vara olämpligt för Bayern att vara en knutpunkt för flyktingmottagning under Oktoberfest.

►LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset