Ett rykte om hur biltjuvar tar sig in i bilar med hjälp av mynt i handtaget i bildörren har fått stor spridning i USA. Nu har det förts vidare till Sverige via en svensk viralsajt – men bilinbrottsexperter tror inte på tekniken.

Biltjuven pillar in ett litet mynt i dörrhandtaget, du kör till jobbet och kommer hem igen, helt ovetande – och när du sen tror att du tryckt "lås" på din fjärrnyckel så förblir bilen olåst.

Så se upp!

Så lyder varningen.

Men vare sig poliser, bilmekaniker eller försäkringsbolag har uppmärksammat metoden som något "nytt trick" eller ens ett "trick". I USA har varningen blivit granskad av bland annat tidningen Epoch times.

►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna


Den anonyma viralsajten Viralking har spridit ryktet till Sverige, en källa som vi på Viralgranskaren varnat för tidigare. Artikeln "Om du hittar ett mynt instucket i bildörren, så måste du göra det här DIREKT" har fått nära 5 000 interaktioner på Facebook.

Viralking klipper och klistrar andra mediers artiklar och signerar "artiklarna" med fejkade skribentnamn. Man har även gjort sig skyldig till att sprida falska påståenden.

I USA har det påstådda mynttricket tagits upp av Viralgranskar-kollegan Snopes som ringt upp bilfirmor för att höra vad de trodde om själva tekniken. Flera bilmekaniker hade då skrattat och sagt att nej, det här skulle inte fungera.

►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

Inte heller svenska bilinbrottsexperter tycker att det låter som en fungerande metod.

– Nej, och framför allt är ju inte själva svårigheten att komma in i bilen, säger Uno Engdahl, skadeexpert på If försäkring.

Han har inte hört talas om några fall där metoden skulle ha använts.

►LÄS MER: De äger de stora Facebooksidorna – egentligen

Inte heller Carina Skagerlind, presskommunikatör på Stockholmspolisen, känner igen metoden. Hon får sammanfattningar av de trender som man kan se av biltjuvars tillvägagångssätt i Stockholmsområdet.

– Däremot förekommer spårstörare som stör när du låser din bil med automatlås, men det handlar ju om elektronik. Det här med mynt är inget jag hört något om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset