Vissa av artiklarna har fått över 100 000 interaktioner bara på Facebook.
Vissa av artiklarna har fått över 100 000 interaktioner bara på Facebook.

Sedan åtminstone 2010 har påståenden om att amerikaner kommer att få mikrochip inopererade vid födseln spridits på sociala medier. Men källan som används säger inte alls det.

"Alla amerikaner kommer få mikrochip inopererade under huden som kommer hjälpa myndigheter att direkt identifiera individer." Så lyder texten i en av de artiklar som spridits sedan åtminstone 2010 och som påstår att amerikanska myndigheter planerar att operera in så kallade mikrochip under nyföddas hud och på så sätt kunna spåra alla medborgare dygnet runt. Vissa av artiklarna har fått över 100 000 interaktioner bara på Facebook.

► LÄS MER: Ja, i dag är den riktiga Tillbaka till framtiden-dagen
 

Ryktena började spridas först i samband med att The Affordable care act, Obamacare, skulle röstas igenom i USA:s kongress då en tidig revidering av lagen innehöll ordval som kunde tolkas som att alla som täcks av Obamacare skulle få mikrochip som kunde spåra dem, ordval som inte fanns i lagen när den väl gick igenom.

Ryktena har också eldats på av ett kort inslag från den amerikanska tv-kanalen NBC som sändes 2007. I klippet spekulerar programledaren Brian Williams om hur USA skulle kunna se ut 2017. Klippet, som är lättsamt och spekulativt, radar upp flera olika tekniker som skulle kunna komma att användas för att identifiera människor i framtiden. En av dessa tekniker är just mikrochip, men irisskanning, fingerarvtrycksskanning och ansiktsskanning nämns också som potentiella möjligheter.  

Men Brian Williams påstår aldrig att så faktiskt kommer vara fallet 2017, precis som de inte påstår att butiker defintivt kommer skanna våra ögon för att skicka individualiserade erbjudande 2017. De påstår heller aldrig att sådana mikrochip skulle vara obligatoriska eller vanliga. 

Spekulativa visioner om hur framtiden kommer att se ut har funnits i alla tider, och precis som att allt som går att se i filmer som "Tillbaka till framtiden"-trilogin inte förverkligats betyder inte ett spekulativt nyhetsinslag att det som beskrivs där definitivt kommer att äga rum i framtiden.

► LÄS MER: Nej, du kommer inte få en Iphone om du delar den här bilden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset