Nya tiders artikel avpublicerades på måndagen.
Nya tiders artikel avpublicerades på måndagen.

Den högerextrema tidningen Nya tider påstår att påve Franciskus uppmanar ”kristna kvinnor att skaffa barn med muslimska män från Mellanöstern och Afrika”. Det stämmer inte.

Artikeln publicerades den 23 juni av högerextrema Nya tider. Rubriken lyder: ”Påve Franciscus uppmanar europeiska kvinnor att skaffa barn med muslimska män – för integrationens skull”.

Som källa anges bland annat sajten Your news wire som publicerade en artikel med påståendet den 3 juni i år. Your news wire är med på Viralgranskarens varningslista med anledning av de återkommande konspirationsteorierna, påhittade intervjuerna och falska påståendena som publiceras där.

Rubriken till Your news wires artikel från den 3 juni 2018.

Enligt Your news wire var det i en intervju med den franska katolska tidningen La croix som påven ska ha sagt dessa saker. Artikeln som de refererar till är över två år gammal.

Men det stämmer inte att påven i intervjun uppmanade europeiska vita kvinnor att skaffa barn med muslimska män för integrationens skull.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte ett barn inlåst i en bur vid USA:s gräns

Det som påven egentligen sa var att det är viktigt att europeiska länder jobbar med integration av migranter, inte specifikt muslimer, snarare än att de isoleras i så kallade utanförskapsområden. Han sa också att frågan är än viktigare i dag på grund av sjunkande födelsetal i Europa. Påven nämnde inte ens ordet ”kvinnor” eller ”skaffa barn” i intervjun.

Här är stycket från franska La croix:

Ur intervjun med La croix som publicerades den 17 maj 2016.

Nya tiders artikel har delats i en rad högerpopulistiska grupper på Facebook under helgen. På måndagen avpublicerades artikeln.

Viralgranskaren har försökt nå Nya tiders redaktion för en kommentar utan att lyckas.

LÄS MER: Nej, ”Ikea Stockholm” ger inte bort presentkort värda 15 000 kronor

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset