I inlägget som sprids på Facebook står det att ”regeringen lägger minst 675 miljarder av våra skattepengar på invandringen och 4,4 miljarder på pensionärerna”. Men jämförelsen är felaktigt utförd.

Det är inte ovanligt att kostnader för invandring ställs mot pensionärers ekonomiska situation. Viralgranskaren har vid flera tillfällen tidigare granskat liknande påståenden.

I det aktuella inlägget, som har delats över 1 000 gånger på Facebook, står det att 675 miljarder av våra skattepengar läggs på invandringen. Det står inte närmare förklarat vad dessa pengar skulle gå till eller under hur lång tidsperiod det handlar om.

LÄS MER: Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Första gången siffran nämndes i samband med kostnader för invandring verkar ha varit på en högerpopulistisk blogg år 2015. I blogginlägget hänvisar skribenten till en norsk uträkning om att en utomnordisk invandrare beräknas kosta 4,3 miljoner norska kronor under en livstid. Skribenten har sedan gångrat siffran med 150 000, eftersom det var så många människor som beräknades söka asyl i Sverige under 2015, och fick fram 675 miljarder kronor (vilket bara det är felaktigt eftersom summan blir 645 miljarder).

I inlägget som nu sprids ställs siffran mot ett påstående om att regeringen endast lägger 4,4 miljarder på pensionärer. Påståendet att regeringen satsar 4,4 miljarder på pensionärerna verkar härstamma från i höstas. Då gick regeringen nämligen ut och sa att de satsar just 4,4 miljarder på att sänka skatten för pensionärer under 2018.

LÄS MER: Viral bild på pensionsprognosen visar inte hela bilden

En jämförelse som har gjorts tidigare, bland annat i ett Twitterinlägg från december 2017. Varken då eller i det aktuella inlägget står det något om att kostnadsberäkningarna för invandring gäller under en livstid medan det för pensionärerna handlar om en satsning för ett år. I november 2018 publicerade sajten Rapport24 påståendet på nytt i en artikel som fått stor spridning.

Twitterinlägg från december förra året med en likadan jämförelse.

Genom åren har det gjorts många försök att beräkna eventuella kostnader för invandringen till Sverige. I vissa fall görs seriösa studier, i andra fall har personen bakom beräkningen en tydlig agenda. Det är svårt att slå fast att någon siffra stämmer eftersom det beror på vilka faktorer som har vägts in.

Kollar man under ”Utgifter i statens budget” på regeringens sajt står det att staten lade 41,3 miljarder kronor på migration under 2016, man lade även 19,2 miljarder på jämställdhet och nyanlända invandrares etablering. Samma år lades 35,9 miljarder kronor på ekonomisk trygghet vid ålderdom. Statens skatteinkomster 2016 var drygt 1 000 miljarder.

Tydligt är i alla fall att inlägget som nu sprids är kraftigt missvisande.

LÄS MER: Här är konspirationsteorierna som flest svenskar tror på

Uppdatering 21 november 2018:

Vi har lagt till i texten att påståendet återigen har fått spridning i en artikel som publicerades den 13 november på Rapport24, en sajt som Viralgranskaren har skrivit om tidigare.

Jämförelsen har spridits i flera olika former.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset