Artikeln från Samhällsnytt har fått tusentals interaktioner, bland annat delades den vidare av Sverigedemokraterna Olofström.
Artikeln från Samhällsnytt har fått tusentals interaktioner, bland annat delades den vidare av Sverigedemokraterna Olofström.

Samhällsnytt påstod att den polska regeringschefen Mateusz Morawiecki riktade kritik mot Sverige för att ha satsat skattepengar på ”invandring och genusteoretiska studier” i stället för brandförsvar. Men något sådant har premiärministern inte sagt.

Under sommaren har de omfattande skogsbränderna i Sverige dominerat nyhetsflödet. I kampen mot bränderna har Sverige fått hjälp av andra länder. Bland annat skickade Polen runt 140 brandmän som var på plats i ungefär två veckor.

I helgen lämnade den polska brandbilskonvojen Sverige. Väl hemma i Polen välkomnades de av den polska premiärministern Mateusz Morawiecki som tackade brandmännen för deras insats.

LÄS MER: Här är sju falska påståenden du kan ha missat under semestern

På tisdagen publicerade Samhällsnytt en artikel om mötet. Rubriken var: ”Polsk regeringskritik mot Sverige: ’Har satsat på invandring och genus i stället för brandförsvar’”.

Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, påstod att den polska regeringschefen Morawiecki inte bara tackade brandmännen för deras insats utan även att han ska ha riktat ”kritik mot Sverige för att ha underlåtit att bygga upp ett fungerande brandförsvar och i stället satsat skattepengarna på invandring och genusteoretiska studier”.

Men Viralgranskaren kan inte hitta några som helst belägg för att Mateusz Morawiecki ska ha sagt något sådant.

Källan till Samhällsnytts artikel verkar vara Poland Daily som twittrade ut ett videoklipp om brandmännens återkomst till Polen.

I inlägget skriver Poland Daily att ”Sverige behövde hjälp eftersom landet saknar brandbekämpningskapacitet, detta för att de har prioriterat att satsa på invandring och genusteoretiska studier”. Något som även reportern i videoinslaget tar upp.

Men Poland Daily hävdar aldrig att det är regeringschefen som har sagt detta, det är reporterns egna reflektioner. Att Morawiecki skulle stå bakom uttalandet är en detalj som Samhällsnytt lade till.

LÄS MER: Nej, Sverige har inte tackat nej till rysk hjälp med bränderna

Den felaktiga artikeln från Samhällsnytt har delats av en rad stora sidor och grupper på Facebook och har fått tusentals interaktioner. Bland annat har Sverigedemokraterna Olofström och Alternativ för Sverige delat artikeln.

Den felaktiga artikeln delades vidare av politiska partiers officiella kanaler.

När Viralgranskaren kontaktar Samhällsnytt medger ansvarige utgivaren Mats Dagerlind att deras artikel innehöll felaktig information.

”Tyvärr har det gjorts ett misstag, dels därför att det inte är helt tydligt i nyhetsklippet från Poland Daily var premiärministern slutar tala och speakerns egna reflektioner tar vid, dels pga av hög arbetsbelastning i semestertider. Nu är artikeln uppdaterad med korrekt information”, skriver han i ett mejl.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset