En lapp som påstås vara från polisen delas just nu flitigt i sociala medier. På lappen uppmanar "polisen" allmänheten att sluta ge pengar till tiggare, eftersom de då stödjer organiserad brottslighet.

TT/Facebook.

”Uppmaning till folket i Göteborg. Polisen uppmanar allmänheten att inte skänka pengar till tiggare utanför butiker eller i centralstationen, nordstan etc. Anledningen till denna uppmaning är att du som individ stödjer organiserad brottslighet genom att skänka pengar”.

Så börjar texten på den lapp som påstås sitta utanför en Hemköpbutik, troligtvis någonstans i Göteborg. Bilden har någon fotograferat och sedan lagt upp på Facebook. På måndagsmorgonen lades bilden upp av gruppen Förbjud tiggeri i Göteborg. Sedan dess har den delats över 1 100 gånger och har fått över 800 gillamarkeringar.

Men lappen är inte från polisen.
– Jag utgår från att det här inte är riktigt. Vi har aldrig gått ut med något sådant budskap och vi jobbar inte heller på det viset, säger Björn Blixter, presstalesman för västra regionen.

På lappen hävdar man även att avsändaren är Rikspolisstyrelsen, trots att de bytt namn till Polismyndigheten.

”Det är inte polisen som ligger bakom lappen, så mycket kan jag säga” skriver Stephan Ray, pressekreterare på Polismyndigheten i ett mejl till Metro efter att ha tittat på bilden.

Är det lagligt att göra såhär?

– Loggan är inte skyddad, därför är till exempel bilar som ser ut som polisbilar tillåtna. Så det här är inte heller olagligt men så klart olämpligt, säger Stephan Ray.

Viralgranskaren har tidigare skrivit om påståendet om att tiggare skulle styras av kriminella ligor, vilket alltså inte är sant. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset