Redan 2014 meddelade polisen att de inte stod bakom varningen.
Redan 2014 meddelade polisen att de inte stod bakom varningen.

Enligt varningsmeddelandet använder sig biltjuvar av en ny metod som innefattar ett papper på bakrutan av din bil. Men varningen kommer inte från polisen, det är en vandringssägen som har cirkulerat på nätet i många år.

”VARNING FRÅN POLISEN!!! Se upp alla! Snälla, håll detta cirkulerande. Detta gäller alla både kvinnor och män. Om du ser ett papper på bakrutan på din bil – då kan detta vara ett nytt sätt att göra bilkapningar”.

Så inleds ett varningsmeddelande som just nu sprids på Facebook. Tillvägagångssättet ska, enligt texten, vara att tjuvarna placerar någon form av papperslapp på din bakruta. När du sätter dig i bilen ser du lappen i backspegeln. När du lägger i friläge och hoppar ut för att ta bort pappret utnyttjar tjuvarna läget – och kör iväg med bilen.

LÄS MER: Fyra bilder är från en massiv bilkö i Kina – men en är en känd fejkbild

Men det stämmer inte att polisen har varnat för metoden. Det är en vandringssägen som i sin engelska form har cirkulerat sedan åtminstone 2004.

Den svenska varianten har spridits sedan åtminstone 2013. Den första varningen som Viralgranskaren kan hitta på Facebook publicerades den 16 januari 2013. Men i den versionen inleddes texten med ”detta händer i USA, men det är nog snart här också”.

Inlägget som publicerades för över fem år sedan sprids än i dag.

Meningen om USA försvann dock snabbt när fler personer spred vidare inlägget. Till exempel nämndes inte USA i det inlägg som publicerades den 19 januari 2013 och som har skrapat ihop över 115 000 delningar.

I samband med den stora spridningen 2013 publicerade polisen i Västernorrland ett inlägg på Facebook där de förklarade att varningen inte kom från polismyndigheten.


Viralgranskaren skrev om varningsmeddelandet redan 2014, men nu sprids det alltså återigen som om det vore ett nytt fenomen. Det finns inga kända fall där tillvägagångssättet har använts i Sverige. Även om det skulle vara så att det finns något enstaka exempel på att en liknande metod har använts vid en bilstöld så är det definitivt inte något nytt ”system som nu används” och som polisen vill varna för.

LÄS MER: Nej, Polens premiärminister sa inte att Sverige har satsat på ”genus i stället för brandförsvar”

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset