Louise Aronsson har själv haft problem med psykisk ohälsa i samband med julen. Nu hjälper hon andra på den ideella föreningen Tilia.
Louise Aronsson har själv haft problem med psykisk ohälsa i samband med julen. Nu hjälper hon andra på den ideella föreningen Tilia.

Jag minns känslan när pyntet prydde vartenda torg och radion spelade julmusik om och om igen. Paniken spred sig i hela kroppen. Hur ska jag stå ut? skriver Louise Aronsson, samordnare på Tilia.

Även om samhället tar julledigt och försvinner in i sin julbubbla av total lyckohets, så gör inte psykisk ohälsa det. Den tar inte ledigt, den stannar inte upp eller pausar bara för att julen kommer.

Jag minns känslan när pyntet prydde vartenda torg. När det luktade saffran i varje hörn och radion spelade julmusik om och om igen. Och paniken spred sig i hela kroppen. Hur ska jag stå ut?

Att ha en psykisk ohälsa, att inte må bra vid en högtid som är förenad med ledighet, glädje och gemenskap gör att man mår sämre. Så var det i alla fall för mig.

LÄS MER: Debatt: 5 sätt att stoppa trenden med den ökande psykiska ohälsan

Julen var överallt och jag hade en julönskan: att få må bra. Men i mina julklappar fanns bara materiella ting i ett försök att döva min ångest. En ångest av att aldrig känna att jag räckte till. Men både julen och mitt mående var övermäktigt att hantera, dessutom samtidigt. Jullov och ledighet innebar att mina rutiner kring skola, jobb och aktiviteter bröts. Det var otroligt jobbigt när jag mådde dåligt, för rutinerna var det som fick mig att hålla mig över ytan. Dessutom att se att alla vara så lyckliga, gjorde att jag kände mig ännu mer fel. Lyckohysterin kring julen gjorde att min psykiska ohälsa, blev så tydlig för mig att det kändes som att jag skulle gå sönder. Jag hade ingen anledning att må dåligt. Jag hade en fin familj, fungerade väl i skolan och hade underbara vänner. Ändå kände jag mig som den ensammaste människan på jorden, den enda som mådde dåligt. Trodde jag.

Jag hade ingen aning varför. Ingen anledning att må dåligt. Vilket innebar en stor skuld, som jag lade på mig själv. Allt detta bar jag på i min ensamhet och lasset var så tungt att bära själv att varje steg krävde en enorm kraftansträngning. Och ingen såg, för psykisk ohälsa syns inte utanpå. Men känns så väl inuti.

LÄS MER: Debatt: Jag vill se bilder på utslagna farbröder och bortglömda barn på Systembolagets vinflaskor

Var femte 16–24-åring lider av psykisk ohälsa, men bara hälften söker hjälp. Därtill finns ett stort mörkertal. Mina ord och min känsla som jag då bar på är inte ovanlig. Speciellt inte under den stundande juletid som knackar på dörren.

Just därför vill jag berätta för dig som känner att något inom dig inte känns rätt, litet eller stort, att är du välkommen att höra av dig till Tilia. Det är en ideell förening som startade just för att det finns ett glapp mellan unga med psykisk ohälsa och hjälpen de kan få av samhället under kvällar, helger och lov. Du kan berätta om hur du mår, vad du tänker på eller kanske räcker det att börja med ett hej. Vi finns där varje kväll året runt i en stödchatt som är bemannad av volontärer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, medmänniskor som precis som jag vet att julen ibland suger trots att du inte vet varför.

Så om allt känns meningslöst nu när julen knackar på dörren trots att du saknar ett varför så vill jag att du ska veta, att vi finns kvar här och vi vet att psykisk ohälsa inte tar jullov.

Louise Aronsson, samordnare Tilia

Om debatten

• 1 av 5 mellan 16 och 24 år lider av psykisk ohälsa. Hälften söker hjälp.

• 57 procent 15-åriga flickor och 30 procent av 15-åriga pojkar uppger att de mår dåligt. I en gymnasieklass om 30 elever, hälften flickor och hälften pojkar, motsvarar dessa procentsatser 9 flickor och 4 pojkar, det vill säga 13 elever.

Källa: Socialstyrelsen, BUP, Folkhälsomyndigheten

Om debattören

Tilia är en ideell förening. Deras volontärer har tystnadslöfte, men ingen anmälningsplikt och den som behöver stöd kan vara anonym.

Stödchatt: Är öppen 365 dagar om året kl 21–22.30 och nås på www.foreningentilia.se.

Mejlstöd: [email protected].

Lägerverksamhet: www.foreningentilia.se/lager

Podd: Tiliapodden – en poddcast om pyskisk (o) hälsa.

LÄS MER: Debatt: Förorterna blöder – det är dags för regeringen att ta oss på allvar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset