Den ryska människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina hör till dem som nämns i spekulationerna inför årets fredspris. Arkivbild.
Den ryska människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina hör till dem som nämns i spekulationerna inför årets fredspris. Arkivbild.

Fredsförhandlarna i Colombia tillhörde favoriterna till årets fredspris. Men nu får måhända den norska Nobelkommittén tänka om efter folkomröstningsnejet till fredsavtalet i söndags.

– Det skulle vara ett klassiskt fredspris. Det här är det första genombrottsfredsavtalet vi har sett på flera år, sade norske fredsforskaren Kristian Berg Harpviken om Colombia till nyhetsbyrån NTB för en dryg vecka sedan.

Men redan då lade han in en brasklapp.

– Det är inte otänkbart att kommittén har en alternativ kandidat i bakfickan. Och så inväntar man resultatet från folkomröstningen, sade Harpviken, som leder det norska fredsforskningsinstitutet Prio.

På sin egen lista över fredspriskandidater har han den ryska människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina i topp. Andra flitigt nämnda kandidater är exempelvis amerikanske avlyssningsavslöjaren Edward Snowden, syriska hjälpgruppen Vita hjälmarna samt förhandlarna bakom fjolårets stora klimatavtal, COP-21.

Årets vinnare av Nobels fredspris offentliggörs på fredag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset