Via en bild som nu sprids på sociala medier påstås det att SVT:s Rapport under torsdagmorgonen "glömde" att redovisa Sverigedemokraternas stöd på 18,9 procent. Men det stämmer inte, och SD:s resultat nämns tydligt i inslaget.

En bild sprids just nu på sociala medier tillsammans med påståenden om att SVT:s rapport valt att inte redovisa Sverigedemokraternas opinionsstöd i samband med Ipsos senaste mätning. Bilden är en skärmdump från Rapports sändning den 17 december, och visar programledaren David Boati tillsammans med ett antal staplar som redovisar opinionsstöd.

► LÄS MER: Nej, borgmästaren vägrar inte att ta bort griskött från skolorna
 

På bilden syns bara staplar som visar Socialdemokraterna och Miljöpartiets stöd, samt staplar som redovisar de två blockens sammanlagda stöd. Sverigedemokraternas stöd visas dock inte, någonting som fått flera att mena att SVT valt att inte redovisa Sverigedemokraternas höga stöd på 18,9 procent.

Det stämmer att SD:s stöd inte redovisades specifikt i 06:30-sändningen, men det handlar om att inslaget var mycket kort och inte gick in på undersökningen i detalj. Detta blir tydligt om man tittar på senare sändningar som berättar om SD:s stöd.

Inslaget som skärmdumpen är från handlar specifikt om hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet rasar i opinionen, vilket också är varför just deras stöd visas separat. De två blockens stöd visas gentemot varandra för att visa på hur Alliansen idag är större än de rödgröna partierna. Då Sverigedemokraterna inte tillhör något politiskt block syns inte partiet i bilden.

Det betyder dock inte att deras stöd förbises, i slutet av inslaget säger reportern Minna Korsgren som följande: "Undersökningen visar även ett statistiskt påvisat tapp från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. SD får 18,9 procent i undersökningen."

► LÄS MER: Nej, Åsa Romson har inte sagt att Miljöpartiet "tillfälligt måste anpassa sig till verkligheten"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset