En av dem som gav sig in i debatten var Paolo Roberto.
En av dem som gav sig in i debatten var Paolo Roberto.

I sociala medier sprids uppgiften att regeringen har röstat nej till en lag mot barnäktenskap. Det stämmer inte. Däremot har S, MP och V reserverat sig mot att ta initiativ till en lagskärpning – eftersom en sådan redan utreds. Men utredningen kritiseras samtidigt för att lämna plats för ett undantag.

Uppgifterna har fått stor spridning under de senaste dagarna. ”Igår röstade regeringen för barnäktenskap och månggifte”, skriver Sverigedemokraterna på Twitter och Facebook. Liknande beskyllningar kommer bland annat från Nackamoderaterna och i en tweet från Paolo Roberto. ”Så här röstade partierna om att förbjuda barnäktenskap! Hur fan kan man vara emot en sådan lag..?”, skriver Paolo Roberto och inlägget har bland annat delats i Facebook-gruppen ”Avgå Stefan Lövfen”.

Men stämmer påståendet? Det som har hänt är detta.

I onsdags reserverade sig de rödgröna partierna i en omröstning i riksdagen om att utreda ett lagförslag om totalförbud mot barnäktenskap.

Frågan väcktes förra året då de borgerliga partierna och SD röstade fram ett tillkännagivande i civilutskottet.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

Men regeringen har redan tillsatt en utredning om ett liknande lagförslag och därför valde partierna att inte rösta för, enligt regeringen.

– Det är regeringens mycket tydliga besked att det är förbjudet med barnäktenskap i Sverige och ska vara det. Vi ämnar återkomma före sommaren med det konkreta förslaget när remissvaren är analyserade, sa migrationsminister Heléne Fritzon i riksdagens frågestund i torsdags.

Lagförslaget som utreds går ut på att Sverige inte ska erkänna äktenskap där någon av makarna är under 18 år när de anländer till Sverige. Så långt är alla överens och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Men samtidigt lämnar utredningen plats för ett undantag. Det gäller äktenskap med en eller flera EU-medborgare som är under 18 år. I till exempel Spanien och Österrike får 16-åringar gifta sig och att inte erkänna EU-medborgares äktenskap skulle bryta mot deras rätt till fri rörlighet, menar utredningen. Även därför reserverar sig regeringen för att invänta remissvar. Men man har inte tagit någon ställning till den slutgiltiga lagen, sa Hillevi Larsson (S) i onsdagens riksdagsdebatt.

LÄS MER: Fem fakta som visar varför kampen mot tvångsäktenskap måste fortsätta

Kritiker menat att undantaget innebär att lagen inte blir ett totalförbud.

”Det är en skam för Sverige att landets så kallade feministiska regering vill behålla ett undantag för flickor med utländsk bakgrund att få vara gifta med vuxna män”, skriver Gulan Avci,  Liberalernas talesperson i integrationsfrågor på Facebook.

Tidigare har lagförslaget kritiserats från flera håll, bland annat från Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

– Sverige måste fokusera på sitt eget land och sin egen lag, sedan om det finns brister på EU-nivå så ska Sverige vara drivande även där och inte backa, sa organisationens grundare Sara Mohammad till TT i december.

I Sverige är det förbjudet för barn att gifta sig, men än så länge erkänns ett äktenskap om det ingåtts utomlands och ingen av parterna har anknytning till Sverige.

2014 röstade samtliga partier utom V för den senaste lagändringen, med de nuvarande undantagen. Vänsterpartiet var då det enda parti som var för ett totalförbud, vilket man fortfarande är, skriver partiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

LÄS MER: Nej, invandrare får inte 12 500 kronor i bonus för att lära sig svenska

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset