Båda dessa sedlar är ogiltiga. Anledningen till att namnteckningen är annorlunda beror på att olika riksbankschefer skriver namnteckningen.
Båda dessa sedlar är ogiltiga. Anledningen till att namnteckningen är annorlunda beror på att olika riksbankschefer skriver namnteckningen.

Den här hundralappen har spridits flitigt på sociala medier med meddelandet att den ska vara falsk och komma från rumäner. Sedeln var i själva verket bara ogiltig.

Ett rykte florerade på Facebook i går om att den här hundralappen, som påträffades i Alvesta, var falsk och skulle ha en koppling till rumäner. Ett inlägg med sedeln hade fått över 30 000 delningar på bara 20 timmar, skriver DI Digital på Facebook som var först med att avslöja historiens felaktighet.

"Akta er för falska pengar som sprids från Rumänien!! Vänster äkta, höger falsk! SPRID!" skrev personen i inlägget.

Men sedeln var varken falsk eller från Rumänien. Metro har varit i kontakt med Kronobergspolisen och de har inte hört talas om att falska sedlar sprids i Alvesta.

– Allt tyder på att det är ett falskt rykte, säger Ola Severingsson, pressansvarig på Kronobergspolisen.

Uppgiften framkom efter att mannen som lagt upp inlägget besökt en lokal pizzeria i Alvesta.

– Det var kvinnan framför mig i kön på pizzerian som försökte betala med sedeln. Men pizzeriakillen reagerade på att den såg förfalskad ut, och behöll den, säger han till DI Digital.

Det ska enligt DI Digital ha varit en anställd på pizzerian som hävdade att det var rumäner som låg bakom sedeln. Några andra uppgifter på att sedeln har kopplingar till Rumänien finns inte. Även polisen i Kronoberg säger att de inte hört talas om uppgiften förrän nu.

Har ni haft problem med falska sedlar i Alvesta?

– Nej, det har vi inte. Vad vi vet så är det bara den ”falska” sedeln som inte var falsk utan ogiltig, säger Ola Severingsson.

Sedeln är alltså inte falsk utan bara ogiltig, och har varit så sedan 31 december 2005. Det visar sig när man går in på Riksbankens hemsida och jämför med sedeln på bilden. Det mesta tyder på att det skett någon form av språkförbistring under samtalet på pizzerian.

Efter att DI Digital avfärdat ärendet har inlägget tagits bort från Facebook.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset