Enligt flera webbsidor på nätet ska ryska forskare ha kommit på en teknik som gör mörkhyade personer ljusa. Men det är inte sant.

”Det här är otroligt men ändå sant. Enligt en publikation från Moskvas vetenskapsfakultet har forskare utvecklat en kemisk process som snabbt gör personer vitare”.

Så inleds en artikel som ursprungligen publicerades webbsidan Africanmetro den 31 juli och som förekommer på ett stort antal webbsidor. Nästan alla fall där artikeln förekommer är texten identisk. Bara på webbsidan Nord Presse som också publicerat texten har artikeln fått över 40 000 interaktioner på Facebook.

► LÄS MER: Färginjicerade vattenmeloner har ingenting med jordbruksindustrin att göra

Enligt artiklarna ska personer bada i en blandning som till 50 gram per liter vatten består av bränsletillsatsen Oxytane och Bensodiazepiner, alltså lugnande medel. Som källa nämns Moscow Times.

Det finns väldigt stora anledningar till att betvivla på sanningshalterna i artiklarna, någonting Snopes var först med att anmärka. För det första finns det inga texter på Moscow Times som påstår någonting av det som artiklarna säger, och för det andra visar en Googlesökning att de enda gångerna “Moscow Faculty of Sciences” nämns är i samband med det stora antalet texter som finns om det ryska skinnblekningsmedlet.

För det tredje är det otroligt att lugnande medel och någon form av bränsletillsats skulle ha en blekande effekt.

Och För det fjärde är bilden som påstår sig visa proceduren från åtminstone 2012 och lades då upp på Reddit med texten ”Sova på stranden”.  Bilden har förekommit flera gånger sedan dess i andra sammanhang än i artiklarna om de påstådda ryska experimenten.

► LÄS MER: Nej, en viral video visar inte en man som druckit 24 energidrycker i rad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset