I samband med de bränder som har ägt rum på planerade asylboenden har många på sociala medier uppmärksammat faktumet att Sverigedemokraterna säljer tändare på sin webbutik. Flera påstår att de börjat sälja tändarna i samband med bränderna, men det stämmer inte.

En tidigare variant av tändaren.

"SD lägger ut adresser till flyktingboenden i Lund, börjar sälja SD-tändare i webbshoppen och 4 dagar senare brinner det. Det är ingen slump.", så lyder ett inlägg på Twitter som i skrivande stund fått över 200 retweets.

Tweeten är ett av många påståenden som spridits de senaste dagarna och som uppmärksammar att Sverigedemokraterna säljer tändare i sin webbutik. Även en numera nedtagen debattartikel på Nyheter24 uppmärksammar tändarna.

► LÄS MER: Nej, Jimmie Åkesson ska inte avgå som partiledare
 

Och det stämmer att Sverigedemokraterna säljer tändare i sin webbshop. Men att de skulle ha börjat göra det under de senaste veckorna stämmer inte.

När Viralgranskaren kontaktar Joakim Wallerstein som är Sverigedemokraternas kommunikationschef undrar han varför Viralgranskaren slösar hans tid.

– Är du medveten om att det är till Sveriges tredje största parti du ställer den här frågan, säger han.

Wallerstein vill inte svara på hur han ser på att Sverigedemokraterna säljer tändare, men Viralgranskaren lyckas få det bekräftat att tändarna sålts länge.

– Vi har haft tändare sedan flera år tillbaka, mer specifikt 2012. Just den här designen har funnits sedan i våras, säger han.

► LÄS MER: Han fälldes på flykt – och hängdes ut som terrorist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset