Sfi-bonusen finns inte längre – och det var den borgerliga regeringen som införde den.  
Sfi-bonusen finns inte längre – och det var den borgerliga regeringen som införde den.  

SFI-bonusen finns inte längre och påverkar inte om gamla får sylt till sina pannkakor eller inte. Ett gammalt inlägg sprider sig igen på sociala medier med både daterade och osanna uppgifter.

Inlägget ovan har cirkulerat på Facebook sedan 2013, men samma formuleringar och påståenden hittas även på sajten Familjeliv daterad till december 2012.

Nu, 2016, har påståenden om språkbonusar och indragen sylt börjat sprida sig igen. Men stämmer de? Viralgranskaren går igenom påståendena.

”Invandrare får 12500:- i bonus för att lära sig svenska.”

En bonus för att lära sig svenska har funnits.

Den 1 september 2010 trädde lagen (2010:538) om prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare, den så kallade SFI-bonusen, i kraft. Då kunde nyanlända invandrare som slutfört kurserna 1B, 2C eller 3D inom tolv månader få bonusen.

100 miljoner kronor per år var avsatt till den skattebefriade bonusen och syftet var att genom ekonomisk bidrag skulle fler kunna lära sig svenska snabbare, vilket man hoppades skulle förbättra möjligheterna att få ett arbete, enligt propositionen från 2010.

Bonusen varierade mellan 6 000 och 12 000 kronor, beroende på kurs – och har alltså aldrig varit på 12 500. Totalt gjordes 29 045 utbetalningar mellan 2010 och 2014, enligt Skolverkets statistik.

– En och samma person kan ha fått bonus flera gånger. Exempelvis om man fått halva bonusen för den första kursen och sedan läser den sista så kan man få ytterligare bonus. Dock sammanlagt totalt 12 000 kronor per person, säger Skolverkets pressansvarige Mattias Ragert.

►LÄS MER:  Nej, den här tyska staden har inte tillåtit "sharia-poliser"

Den 31 juli 2014 togs bonusen bort. Den sista bonusutbetalningen gjordes 31 december samma år.

Anledningen till att SFI-bonusen avvecklades var att den hade haft begränsade effekter på studieresultaten, enligt Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). 

”Nu är det nån vänstervriden jävla idiot som vill höja till 25000:-!!??”

Påståendet om att någon vill höja bonusen kommer, vad vi hittar, inte från en politiker. Det kan ha kommit från en insändarskribent i Öresundsposten och ArbetarbladetSkribenten med underskriften "Kristen" skriver att hen anser att en högre bonus skulle göra att nyanlända snabbare slutför sina studier. 

Att insändare är ”vänstervriden” finner vi inga belägg för, då denne är anonym. Men värt att ha i åtanke vad gäller detta påstående är att de rödgröna i riksdagen var motståndare till förslaget om sfi-bonusen. Förslaget kom i från – och infördes av –  borgerlig regering.

”Samtidigt läser man om gamla som inte kan få ett kokt ägg om dagen eller grädde och sylt till pannkakor, för det är för dyrt!!!???”

Varifrån detta tas är svårt att veta. Men påståendet om att gamla inte får sylt till pannkakorna kan ha snappats upp från april 2010 då SR rapporterade att Gällivare kommun inte serverar sylt till plättarna. I avtalet de har med kommunen är det bestämt att de äldre själva ska handla eller få hjälp av hemtjänsten att handla tillbehör som sylt, senap och salt. 

Även 2014 - två år efter att inlägget först publicerades uppmärksammades Ragunda kommun för att inte servera sylt till maten. Även där var det en distrubitionsfråga där hemtjänsten istället köper sylten.

På ett äldreboende i Hässleholm serverades de äldre som endast åt lunch på boendet inga ägg till påsken, vilket mötte kritik och ett löfte om förändring. Kanske är det därifrån påståendet om äggen kommer.

Inlägget som sprids igen är alltså daterat och till viss del felaktig.

►LÄS MER: Per om 92-åriga mammans matlåda: Vad fan är det här?

►LÄS MER: Stjärnkrögarens ilska mot matlådan: Man respekterar inte de äldre

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset