Påhittade rykten sprids om Landskronaskola.
Påhittade rykten sprids om Landskronaskola.

En skola i Landskrona påstås ha ställt in den traditionsenliga resan till Auschwitz på grund av muslimska elevers protester. Men skolan har inte haft några resor dit på över tio år, enligt rektorn på skolan.

Den 14 januari publicerades en artikel på sajten Katerina magasin med rubriken:

”Skola i Landskrona stoppar resa till Auschwitz på grund av muslimska elevers protester”.

Bakom sajten står debattören Katerina Janouch. Artikeln fick snabbt stor spridning via Janouchs egna kanaler och delades bland andra av Sverigedemokraterna Landskrona på Facebook.

LÄS MER: Nej, Italien har inte utfärdat en resevarning för Sverige

Rektorn tillbakavisar påståendet

I texten skriver Katerina Janouch att hon fått ett mejl från en elev på Västervångskolan i Landskrona. Eleven, som påstås heta Niklas, berättar att skolan har som tradition att låta eleverna i årskurs 9 åka på skolresa till Auschwitz varje år. En resa som nu påstås ha ställts in.

”Efter muslimska elevers protester ställs nu den traditionella resan till Auschwitz in, då dessa elever anser att saken inte angår dem. Och lärare har böjt sig för dessa önskemål av rädsla för att stöta sig”, står det i artikeln.

Men påståendet är helt felaktigt.

– Det stämmer inte. Vi har inte haft de här skolresorna på över tio år i alla fall. Vi har inte heller någon elev vid det namnet i årskursen, säger Jens Kleiman, rektor på Västervångskolan.

SD i Landskrona delade artikeln på tisdagsmorgonen.

Han har endast varit rektor på skolan i drygt tre veckor, men efter att ha tagit del av ryktena om skolan har han genom andra i personalen tagit reda på vad som stämmer och inte.

Hur känns det att börja anställningen med en sådan här grej?

– Det är sådant som är vår vardag i dag, säger Jens Kleiman.

LÄS MER: Val, bluffar och traditionskrig – så var Viralgranskarens 2018

Artikeln nu avpublicerad

Viralgranskaren har även varit i kontakt med Västervångskolans tidigare rektor Helena Abrahamsson.

– Jag var rektor i sju år och vi har aldrig åkt till Auschwitz. Jag vet inte var den påstådda eleven skulle ha fått den uppgiften ifrån, säger hon.

På tisdagsförmiddagen, dagen efter publicering, togs artikeln om skolan i Landskrona bort från Katerina magasin.

Uppdatering 15 januari 2018, klockan 12.50:

Katerina Janouch publicerade på tisdagen en ny text på sin sajt där hon medger att hon brast i faktakollen.

Det framgår av texten att personen som mejlat henne troligtvis inte alls var någon elev på skolan utan en person som medvetet hade lurat Janouch för att undersöka hur noggrann hon var med att kolla sina källor innan publicering.

Janouch har även kontaktat rektorn Jens Kleiman, som hängdes ut i den nu borttagna artikeln, för att berätta vad som hänt.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola