Greta Thunberg och andra miljöaktivister anklagas för nedskräpning.
Greta Thunberg och andra miljöaktivister anklagas för nedskräpning.

Bilden påstås visa hur miljöaktivister skräpade ner Hyde Park i London i samband med en demonstration. Men anklagelsen är felaktig – skräpet kommer från ett evenemang för cannabisentusiaster.

Miljöaktivisten Greta Thunberg har den senaste veckan besökt London för att sprida sitt budskap. Bland annat har hon talat vid en demonstration anordnad av aktivistnätverket Extinction Rebellion – som den senaste veckan har genomfört en rad aktioner i London för att uppmärksamma klimatfrågan.

Den 21 april fick en bild på ett skräpigt Hyde Park spridning. Extinction Rebellion beskylldes för nedskräpningen. Skräpbilden tog sig snart över till Sverige där den delades i stora grupper på Facebook med tusentals interaktioner som följd. I vissa versioner av bilden klipptes en text in där det stod: ”Greta Thunberg var också där”.

Två versioner som cirkulerat bland svenska sociala medier-användare.

Det är korrekt att bilden är tagen i Hyde Park i London. Men det stämmer inte att miljöaktivisterna låg bakom nedskräpningen.

LÄS MER: Nej, statistiken bevisar inte att Sverige är Europas farligaste land

Bilden är nämligen tagen efter ett 420-firande i parken, en ”högtidsdag” för cannabisentusiaster som infaller den 20 april varje år, vilket amerikanska faktagranskarna Snopes har rapporterat om.

Missförstått inlägg

Extinction Rebellion höll till i närheten vid monumentet Marble Arch samma dag. Enligt Snopes är källan till det felaktiga påståendet troligtvis ett missförstått Facebookinlägg från THTC, The Hemp Trading Company. De publicerade skräpbilden tillsammans med den här texten:

”This is #HydePark after #420. Ashamed is not the word. With #extinctionrebellion not yards away, so many of you couldn’t be bothered to clean up after yourselves. Ironic for a movement that holds a plant in such high regard. #cannabiscommunity you can do better – you need to do better.”

LÄS MER: Nej, Sverige måste inte säga ja till euron senast 2025

Eftersom många missförstod inlägget och trodde att det var Extinction Rebellion som låg bakom nedskräpningen gjorde THTC en uppdatering där de förklarade att miljö- och klimataktivisterna endast hjälpte till att städa upp efter 420-firandet.

Royal Parks, som sköter om Hyde Park, dementerade anklagelserna mot miljö- och klimataktivisterna.

Även Alex Thompson på brittiska Channel 4 News försvarade aktivistnätverket mot anklagelserna genom att publicera videoklipp på en ren gräsmatta efter deras demonstration.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset