Informationsbladet syftar till en studiecirkel och inte legitima lektioner i körkortsteori.
Informationsbladet syftar till en studiecirkel och inte legitima lektioner i körkortsteori.

Ett papper som utlovar lektioner i körkortsteori på arabiska för 10 kronor, har upprört många på sociala medier. Men bilden visar inte hela sanningen – och verkligheten är inte lika orättvis som många på sociala medier har trott.

På informationsbladet står det om körkortsteori på arabiska för svenskt körkort. Platsen är socialdemokraternas partilokal i Kumla och priset är 10 kronor per person, vilket anges vara kostnaden för fikat vid teoripassen.

En bild av informationsbladet har spridits flitigt på sociala medier och i grupper på Facebook under den senaste tiden. På en privatpersons Facebook-vägg delades inlägget drygt 1000 gånger innan det under natten till tisdagen togs bort.

I en av grupperna där bilden ännu finns kvar har inlägget kommenterats av flera personer som tycker att priset för teoripassen på arabiska är orättvist.

LÄS MER: Nej, Socialdemokraterna vill inte införa muslimska helgdagar

”Det är diskriminering när andra ej får samma möjlighet att utnyttja det fördelaktiga erbjudandet!!!” skriver en person. ”För jävligt, rent ut sagt”, skriver en annan.

Viralgranskaren ringde upp Socialdemokraterna i Kumla för att höra om det stämde att lokalen användes för körkortsteorilektioner på arabiska som kostade 10 kronor. Stefan Svensson berättar där att det inte var riktiga lektioner i körkortsteori, som behöver vara godkända av transportstyrelsen, utan en mindre studiecirkel.

– Vi har en medlem hos oss som har haft en studiecirkel där folk träffades och pratade om att köra med svenska trafikregler, för att underlätta rent språkligt för folk som sedan skulle gå i körskolan. Men det var alltså inte körkortsteori, och studiecirkeln pågick bara förra året. Men det stämmer att de använde vår lokal, säger Stefan Svensson vid Socialdemokraterna i Kumla till Metro.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte hur ”flyktingar slängde kläder skänkta av Röda korset”

Stefan Svensson förklarar också att de flesta som tog del i studiecirkeln gjorde det på sidan av studier i körkortsteori och körlektioner på trafikverkets körskolor.

– Andra hade redan körkort och var där för att hjälpa de som inte hade något körkort än. Vår medlem tyckte att det var ett bra initiativ, där personer kunde samlas och hjälpa varandra, säger Stefan Svensson.

Han intygar dock på att passen kostade 10 kronor per person.

– Ja de lade tio spänn på fikat. Det stämmer.

LÄS MER: Nej, barn tvingades inte be till Allah i svensk skola

Viralgranskaren har även ringt transportstyrelsen för att fråga om det är tillåtet att ha studiecirklar om körkortsteori.

– Det är inte okej att lappen ser ut som om det kunde gälla riktiga körlektionen. Det går emot lagen om trafikskolor, som är de enda som får tillhandahålla teorilektioner för körkort, säger Gunnar Holgersson, chef för tillstånd och tillsyn på transportstyrelsen.

Det finns också en gråzon när det kommer till studiecirklar. Även studieförbund borde falla under lagen om trafikskolor, vilket gör det svårt att svara på om studiecirkeln var tillåten enligt lag eller inte. Men det finns situationer där det är okej att samlas och prata om trafiken.

– Det finns pensionärsgruppen med körkort som samlas och pratar om att köra i cirkulationsplatser till exempel och det är helt okej. Man får samlas och tala om körning i Sverige, men det får inte vara lektioner med syfte att leda till körkort, säger han.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset