I ett flertal utländska artiklar påstås det att Sollefteå kommun bidrar med gratis krypskytteträning för invandrare. Men reportaget medierna hänvisar till om en utflykt en skola i Sollefteå gjorde där några elever valde att prova på skidskytte.

Skärmdump

Från Exponerat.

Under de senaste dagarna har påståenden om att Sverige skulle bistå "muslimer" med krypskytteträning spridits på amerikanska antimuslimska webbsidor. Med rubriker som "Sweden: State-funded Muslim “Sniper” Training" har den antimuslimska bloggaren Pamela Geller och den främlingsfientliga sajten New observer online fått tiotusentals interaktioner på Facebook.

► LÄS MER: Taharrush inte en "våldtäktslek som kommit till Europa"
 

Med sensationalistiska ord påstår webbsidorna att den svenska staten erbjuder flyktingar krypskytteträning och beskriver hur de anser att det är galenskap.

Problemet med påståendena är att de är falska.

Originalartikeln som webbsidorna hänvisar till kommer från svenska Tidningen Ångermanland. I artikeln, som är från juli 2013, beskrivs det hur invandrarungdomar vid en skola besökt en skidskyttebana i Sollefteå och prövat på den populära sporten.

Majed Safaee är kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun och berättar för Viralgranskaren hur artikeln spridits och förvrängts.

– Under 2013 hade vi en friluftsdag för nyanlända där eleverna fick välja aktiviteter, och några valde att hänga med skidskytteklubben, säger han.

► LÄS MER: Nej, den här tyska staden har inte tillåtit "sharia-poliser"
 

Enligt Majed Safaee började påståenden om att de skulle röra sig om krypskytte cirkulera på den främlingsfientliga bloggen Exponerat cirkulera redan då, men det är först nu internationella sajter kommit med sådana påståenden.

– Vi har fått samtal från Tjeckien och Polen med frågor om det här stämmer. Och senast igår kväll fick jag skriva ett mejl på knackig engelska om att vi inte arrangerar krypskytte för någon utan att det rör sig om skidskytte, som är ganska stort i Sollefteå.

Efter Exponerats artikel 2013 hotades ledare från skidskytteklubben I21 IF och enligt Allehanda var det så olustigt att klubben sedan bröt samarbetet med skolan. Klubben pratade med Riksidrottsförbundet om att driva en rättsprocess mot sajten som kommit med påståendena men man beslutade sig för att avstå.

– De tog reda på att jag varit officer och fick det till att jag nu utbildade IS-krigare, säger Hans Nauclér som är ordförande för I21 IF till Allehanda.

För Viralgranskaren berättar Hans Nauclér att han och de andra i klubben tog mycket illa upp, men att elever från skolan numera ofta agerar funktionärer vid tävlingar.

– Fet gör de jättebra och de får lite ersättning för det. De är ju hur trevliga som helst, säger han.

Det stämmer alltså inte att varken Sollefteå kommun eller den svenska staten bedriver krypskytteträning för nyanlända. Det som stämmer är däremot att några elever vid en skola provade på skidskytte under en friluftsdag 2013.


► LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för "våldtäktslandet" Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset