Vi bör äta mer kött, fisk och ägg eftersom att våra kroppar är optimerade för stenålderskost. Det menar förespråkarna till den så kallade stenåldersdieten. Men hur såg stenåldersmänniskornas kosthållning ut, egentligen? Arkeologen Elin Fornander som har forskat kring stenåldersmat reder ut i ett nytt avsnitt av Historiegranskaren.

 

Ät kött, fisk, ägg, nötter, grönsaker och skaldjur. Men undvik gluten, mjölkprodukter och socker. Så ser stenåldersdieten (även kallat paleolitisk kost) ut i grova drag.

Resonemanget bakom dieten är att människan under hundratusentals år har hittat en optimal kost som våra kroppar sedan anpassats för genom evolutionen.

LÄS MER: Nej, vikingarna hade inte horn på hjälmarna

Men dieten speglar inte hur stenåldersmänniskorna faktiskt åt, enligt arkeologen Elin Fornander som har forskat kring stenåldersmat. Det fanns nämligen hundratals olika stenåldersdieter, beroende på var man var bofast och vilket klimat man levde i.

– Vid kusten till exempel kan man tänka sig att man åt fisk, skaldjur, vattenväxter och sjöfågel. Medan man vid inlandet snarare levde på småvilt, storvilt, nötter, rötter, bär och så vidare, säger hon.

LÄS MER: Nej, Erik XIV var inte den fjortonde kung Erik

Dagens stenåldersdiet visar inte heller vilken mat stenåldersmänniskorna hade valt om de haft möjlighet, enligt Elin Fornander.

– Man åt för att överleva, och ju fler alternativ man hade desto större chans att klara sig. Jag tror att om de här jägarna hade hört oss i dag så skulle de tycka att vi var fullständigt vansinniga som valde bort all den här effektiva maten.

Se alla avsnitten av Historiegranskaren här.

Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. I videoserien Historiegranskaren tar vi upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset