Facebook-gruppen ”Förbjud Halalslakt i Sverige NU” skriver i sin beskrivning att de vill ”visa upp den grymma sanningen om vilka hemska öden djur möter i islams namn”. Tillsammans med andra liknande grupper som menar att det handlar om djurplågeri har de lockat till sig tiotusentals likes. Men halalslakten som utförs i Sverige skiljer sig knappt från den vanliga slakten – och att slakta djur utan bedövning är totalförbjudet.

Facebook

Facebook-gruppen ”Förbjud Halalslakt i Sverige NU” skriver i sin beskrivning att de vill ”visa upp den grymma sanningen om vilka hemska öden djur möter i islams namn”.Men halalslakten som utförs i Sverige skiljer sig knappt från den vanliga slakten. 

”Det är förståeligt att Halalslakt är förbjudet i vissa länder, men varför är det inte förbjudet i Sverige?”, lyder till exempel ett av inläggen i en grupp som argumenterar med hur ”fruktansvärt grym halalslakt är”.

Men är halalslakten i Sverige verkligen grym?

Enligt EU-reglerna ska djur bedövas vid slakt. Men det finns en möjlighet att göra undantag från reglerna vid en religiös slakt – och länderna får själva välja om de ska ha undantaget eller inte. I Sverige finns inget sådant undantag, utan här har det länge varit förbjudet att slakta djur utan bedövning.

►LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte barn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Detta verkar dock inte alla känna till, som synes på de Facebooksidor som samlat tusentals fans till ett förbud som alltså redan existerar.

– Sverige är mycket strängare än vissa andra länder. Halalslakt i andra länder kan betyda att man slaktar djuren utan bedövning, men här i Sverige är det förbjudet. Man får absolut inte slakta något djur utan bedövning, säger Shivar Magdal, veterinärinspektör för slaktfrågor på Jordbruksverket.

Import av halalkött som slaktats utan bedövning finns däremot i viss mån, enligt Jordbruksverket.  

– Det kan vi inte styra, det är EU-regler som gäller, säger Shivar Magdal.

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala Universitet. Han menar att gruppen muslimer i Sverige som inte äter halalkött från djur som har bedövats är ”marginell” och berättar att slakten i Sverige utförs av muslimska företagare som följer de regler som gäller vid slakt.

– Enda skillnaden är att man ger vatten till djuret innan bedövningen, vänder djuret mot Mecka och sedan när man ska tömma djuret på blod så gör man det i Guds namn. Men själva slakten skiljer sig inte från den vanliga, säger Mohammad Fazlhashemi.

►LÄS MER: Halalkött inget brott mot skollag

Enligt Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, är de tre enskilt största faktorerna som bereder djur i Sverige lidande mycket centrerade kring fågelhållning. Och den värsta boven är kycklinguppfödningen.

– 80 miljoner kycklingar föds upp i Sverige och det bedrivs en extrem avel, så de är liksom inte gjorda för att leva. Det näst största problemet är burägg, där två miljoner hönor hålls i bur, och minkfarmning. Om det fanns tre saker att rätta till så hade jag börjat med detta, säger hon.

Först på en direkt fråga nämner Björkbom halalslakt – som hon inte ser någon skillnad på från vanlig slakt. 

– Slakt utan bedövning är ju fruktansvärt för djuren, men i Sverige följer halalslakten den svenska djurskyddslagen. Och i Europa är det verkligen inte bara djur som slaktas enligt halal som inte bedövas.

Fler viralgranskningar
Nej, en örn försöker inte röva bort barn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset