Viralgranskaren kan inte hitta den här formuleringen någonstans.
Viralgranskaren kan inte hitta den här formuleringen någonstans.

Under söndagseftermiddagen samlades tusentals människor på Sergels torg i en kärleksdemonstration för att hedra offren för det misstänkta terrorattentatet som ägde rum i Stockholm under fredagen. I Facebookgrupper sprids nu påståenden om att svenska flaggor ska ha förbjudits från demonstrationen. Det är falskt.

”På söndagen spelade inte ålder, religion eller samhällsklass någon roll. Alla var stockholmare — packade som sillar från butikernas skyltfönster i ytterkanterna fram till skyddsräckena, i trapporna, i torgets absoluta mitt och i skarvarna. De applåderade, gjorde segertecknet och höll varandra i armkrok.” Så beskriver nyhetsbyrån TT kärleksmanifestation som ägde rum på Sergels torg i centrala Stockholm under söndagen och som samlade tusentals personer.

Nu sprids påståenden om att svenska flaggor skulle varit förbjudna under manifestationen.

LÄS MER: Richard Jomshof (SD) spred fejkat prästcitat

En bild som just nu sprids i Facebookgrupper påstår att det skulle ha stått som följande i evenemangsbeskrivningen: ”Vi ser helst inte att deltagande bär svenska flaggor, eftersom det kan innebära obehag för de minoriteter som kommer att delta”.

Många är upprörda över påståendet.

 

Viralgranskaren har gått igenom alla inlägg som har gjorts på evenemangets Facebooksida. Ingenstans står den formuleringen att finna, inte heller när Viralgranskaren tittar på arkiverade versioner av evenemanget. Faktum är att Viralgranskaren inte kan hitta den exakta formuleringen någonstans på internet.

Däremot står det i evenemangsbeskrivningen att öppet politiska budskap bör undvikas: ”OBS! Inga politiska budskap på skyltar. Visa hänsyn till offren.”

Damon Rasti tog initativet till manifestationen och bekräftar att något förbud mot svenska flaggor aldrig uttryckts.

– Herregud, det jag skrev var att vi inte ville ha några politiska budskap och helst inga flaggor förutom den svenska, säger han till Viralgranskaren.

En snabb titt på bilder från manifestationen gör det också tydligt att det knappast råder något förbud mot svenska flaggor.

Viralgranskaren har sökt privatpersonen som publicerat den felaktiga bilden.

LÄS MER: Eiffeltornet släcktes för Stockholm – men det såg inte ut så här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset