Två bilder har lagts ihop.
Två bilder har lagts ihop.

Ryssland erbjöd ”megahjälp” med att släcka bränderna men Sverige tackade nej, enligt ett Facebook-inlägg som fått stor spridning. Det stämmer inte.

Det brinner på fler än 70 platser runt om i Sverige och italienska brandflyg har kallats in för att hjälpa till med släckningsarbetet. Nu påstås också att Sverige blivit erbjudna stöd från Ryssland.

Enligt ett inlägg som delats över 3 000 gånger det senaste dygnet och gillats över tusen gånger har Sverige tackat nej till rysk hjälp. Det stämmer inte.

”Har Sverige helt tappat förståndet? Ryssland erbjuder Megahjälp för att släcka våra skogsbränder. Sverige tackar nej. Nu får det fan vara slut på ryssofobin,” står det i inlägget som sprids.

LÄS MER: Nu står hoppet till brandflygplanen

Inget ryskt erbjudande

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är den myndighet som tar emot utländska erbjudanden om hjälp och de har inte tagit emot något sådant från Ryssland.

– Det har inte kommit något sådant erbjudande. Hade det kommit ett erbjudande så hade vi vetat om det för vi är kontaktpunkten för den typen av erbjudanden, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB.

Den bild som sprids tillsammans med inlägget är dessutom manipulerad. Första gången den lades upp på nätet var 2013 och då som ett sent bidrag i en photoshop-tävling som den amerikanska sajten Fire Aviation anordnade.

Bilden består av två olika foton, det ena visar det rysktillverkade flygplanet Beriev Be-200, som kan utrustas för brandbekämpning, medan det andra fotot är från en brand som Viralgranskaren inte lyckats identifiera men bilden har åtminstone funnits på nätet sedan 2012.

På bilden som sprids tillsammans med inlägget har det amerikanska logistikföretaget FedEx:s logga dessutom lagts till.

Originalbild på planet Beriev Be-200.
Bild på brand. Bilden har funnits på nätet sedan 2012 men Viralgranskaren har inte lyckats hitta ursprungskällan.
Bilden som sprids är de två bilderna tillsammans och med påklistrade FedEx-loggor.

Har tidigare tackat nej

Däremot har Sverige tidigare tackat nej till ryska vattenbombningsplan men det var vid branden i Västmanland 2014. Då var situationen annorlunda och enligt räddningsledaren Lars-Göran Uddholm behövdes inte de ryska planen eftersom att man redan fått stöd från Frankrike och Italien.

– Vi kan inte ha fler flygplan som flyger. Det är en olycksrisk, och vi vill inte hantera en flygolycka mitt i den här brandsläckningen, sa han till Aftonbladet 2014.

Viralgranskaren har sökt sajten som anordnade Photoshop-tävlingen för att få mer information om den manipulerade bilden men har ännu inte fått svar.

LÄS MER: Ja, inlägg om misshandlade tonårstjejer i Linköping stämmer

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset