Det stämmer inte att Sverige inte kan räkna med "mer" hjälp, eftersom franska och portugisiska brandflygplan kommer att finnas på plats.
Det stämmer inte att Sverige inte kan räkna med "mer" hjälp, eftersom franska och portugisiska brandflygplan kommer att finnas på plats.

Ett inlägg spreds på Facebook där det nystartade partiet Alternativ för Sverige påstod att Sverige står utan brandflygplan när de italienska åker för att bistå bränderna i Grekland. Inlägget grundade sig i en artikel från SVT. Men artikeln var missvisande – och påståendet stämmer inte.

Alternativ för Sverige (AFS), har under torsdagen publicerat ett inlägg på sin Facebooksida, där de påpekar att Sverige står utan hjälp från europeiska brandflygplan. Inlägget lades ut vid 12-tiden under torsdagen och två timmar senare hade den fått över 650 interaktioner.

”Hade skogsbränderna i Sverige ägt rum en vecka senare hade alltså Sverige stått helt utan brandflygplan i släckningsarbetet. Nu får det vara SLUT på vanstyret av Sverige – vi ska ALLTID ha förmågan att lösa våra egna kriser året om!, skriver AFS i inlägget.

Men påståendet att Sverige står utan brandflygplan stämmer inte. Efter att Viralgranskaren tagit kontakt med AFS, har inlägget nu raderats.

LÄS MER: Nej, Sverige har inte tackat nej till rysk hjälp med bränderna

Hjälp från två länder

Under morgondagen ska de italienska planen vidare till Grekland, men enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer såväl franska som portugisiska brandflygplan att finnas på plats i de brandhärjade områdena.

– Vi har plan på plats. De franska kommer tillbaka i eftermiddag efter att ha varit hemma på ordinarie service. Sedan har vi portugisiska plan och de italienska åker hem under morgondagen. Så nej, vi är inte utan brandflygplan, säger Gunilla Östman från MSB:s presstjänst, till Viralgranskaren. 

Missleddes av en SVT-artikel

Enligt AFS grundar sig deras inlägg i en artikel av SVT med rubriken ”Beskedet: Sverige kan inte räkna med mer hjälp från EU”. Per Sefastsson, pressekreterare på AFS, menar att den rubriken är missvisande.

– Om det visar sig att SVT:s artikel är vilseledande kommer vi såklart att korrigera det. Vi litar på att Sveriges statliga television rapporterar sanningsenligt, säger han till Viralgranskaren.

LÄS MER: Ja, bandvagnsförare fick inte hjälpa till på grund av anställningsavtal

Några minuter senare återkommer Sefastsson.

– Nu läste jag på och det du säger stämmer, till skillnad från vad som står i SVT:s artikel. Så vi kommer ta ner den bilden med hänvisning till att SVT inte har varit tydliga, säger han.

SVT: ”Vi begick ett misstag”

Michael Kucera är nyhetschef online och ansvarig utgivare på SVT Nyheter. Han bekräftar att ett fel begicks, men att artikeln nu har rättats efter att den uppmärksammats av Viralgranskaren.

– Vi begick ett misstag helt enkelt. När vi uppmärksammades på det har vi också uppdaterat artikeln, säger han och fortsätter:

– Det framgår också om du läser den senaste uppdateringen av artikeln. Där har vi också skrivit vilken uppgift det är som vi har rättat, säger han.

Artikeln har nu uppdaterats så att det i rubriken står “Beskedet: Sverige kan inte räkna med mer hjälp från EU just nu”. Men inte heller den rubriken stämmer. ”Mer” hjälp får vi, eftersom Frankrike och Portugal fortfarande deltar i släckningsarbetet.

Vidare har SVT förtydligat att det endast är de italienska planen som nu lämnar Sverige, vilket också står i en rättelse längst ned i artikeln.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset