Påståendet om att SD röstade nej till samtyckeslagen stämmer inte.
Påståendet om att SD röstade nej till samtyckeslagen stämmer inte.

Riksdagen klubbade igenom en samtyckeslag på onsdagen. Beslutet fattades med acklamation, vilket innebär att det inte var någon omröstning. Men nu sprids påståenden om att SD röstade nej till lagen. Det stämmer inte.

På onsdagen tog riksdagen ett beslut om en samtyckeslag. Det innebär att det blir olagligt att ha sex med någon som inte uttryckligen gett samtycke till det. Nu sprids påståenden om att Sverigedemokraterna röstade nej till lagen.

”Sverigedemokraterna är de svenska männen som vill kunna stoppa kuken i kvinnor utan att fråga först”, står det i ett av de twitterinlägg som sprids.

”Samtliga 33 ledamöter från SD röstade NEJ till vår nya #samtyckeslag. Lyckligtvis gick den igenom, eftersom alla de andra röstade JA och fattar vad respekt för kvinnor är,” står det i ett annat inlägg som sprids.

Men påståendena stämmer inte.

Även socialminister Annika Strandhäll (S) svarade ”SD” på en twitterfråga om vilka som röstade nej till förslaget. Det berodde på felaktig information från en medarbetare, skriver hennes pressekreterare i ett sms till Metro.

LÄS MER: Riksdagen röstade ja till samtyckeslag

Eftersom att det inte fanns någon ledamot i riksdagen som yrkade på någon reservation blev det ingen votering om samtyckeslagen. I stället fattades beslutet genom så kallad acklamation, vilket innebär att ingen begärt voteringen eller ställt någon motion mot utskottets förslag, enligt riksdagens informationstjänst.

Det vill säga att förslaget gick igenom utan någon omröstning.

Så här säger SD om lagen.

– Vi har ställt oss bakom hela betänkandet. Sammantaget tycket vi att allting leder i rätt riktning. Sen har vi precis som andra partier haft synpunkter på mervärdet av samtyckesbiten men vi har inte valt att rösta emot den, säger Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.

Däremot hade SD lämnat in en motion om att tillsätta en utredning för att se över kapitel sex i brottsbalken. Enligt motionen skulle utgångspunkten för utredningen vara att straffminimum och straffmaximum för sexualbrott höjs. Den motionen ville utskottet avslå. SD valde då att begära votering om den och därför röstade riksdagen om förslaget.

De 33 närvarande Sverigedemokraterna röstade nej till utskottets förslag om att avslå partiets motion och det är därifrån skärmdumpen kommer.

– Vi anser förvisso att de förslag som regeringen har lagt fram är positiva. Att man höjer straffet för våldtäktsbrottet mot barn bland annat. Men vi tycker inte att regeringen går tillräckligt långt med straffskärpningen för sexualbrott. Det var det som vi reserverade oss emot. Vi tycker att man också ska höja max- och mininivåerna för olika typer av sexualbrott, säger Adam Marttinen om det egna förslaget.

LÄS MER: Nej, den ”invandrade pensionären” får inte dubbelt så mycket som den ”svenske pensionären”

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset