I en bild som sprids på sociala medier påstås svenska riksdagsledamöter ha särskilt generösa avgångsförmåner jämfört med norska stortingsledamöter. Men skillnaderna är inte så stora, och inlägget blandar ihop äpplen och päron.

”I Norge får politiker EN månadslön när de avgår. I Sverige försörjs de via ”visstidspensions” och garantilön från 42-årsålder till ålderspension”. Så lyder texten till en bild som i skrivande stund fått över 2 000 delningar på Facebook.

Bilder med slagkraftiga budskap är en vanlig företeelse på nätet, men de är rätt trubbiga när det gäller att skildra en mer detaljrik verklighet. I det här fallet stämmer inte ens uppgifterna och man jämför äpplen och päron.

Äpple: I Norge får politiker EN månadslön när de avgår.

Stämmer det? Nej, man kan ansöka om att få fortsatt ersättning i upp till tre månader.

Och i Sverige då?

När du slutar som ordinarie riksdagsledamot så har du arvode i ytterligare 30 dagar.

► LÄS MER:  Nej, Tierp tvingar inte dagisbarn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Päron: I Sverige försörjs de via "visstidspension" och garantilön från 42 års ålder till ålderspension.

Stämmer det? Nej, och vi har liknande regler som i Norge, om än något mer generösa. Reglerna ser ut så här:

Riksdagsledamöter som valts in vid valet 2014 eller senare kan så ett så kallat ekonomiskt omställningsstöd när de avslutar sitt uppdrag. För att få det måste de ha suttit minst ett år i sträck i riksdagen. Hur lång tid en person kan få stödet beror på hur länge hen suttit i riksdagen och stödet kan utgå i maximalt två år. Stödet är 85 procent av arvodet, och har den före detta ledamoten andra inkomster minskar stödet.

Personer som suttit i riksdagen i minst åtta år och fyllt 55 kan ansöka om att få stödet förlängt om det finns särskilda skäl för det. Stödet ges högst ett år i taget och kan högst var a 45 procent av riksdags arvodet .

Riksdagsledamöter i Sverige som valts in före valet 2014, suttit i riksdagen i minst sex år och samtidigt uppnått 50 års ålder kan få en inkomstgaranti till 65 års ålder. Detta är dock gamla regler som nu fasas ut.

Det norska systemet liknar det svenska men är mindre generöst. Söker en ledamot aktivt arbete kan hen i upp till ett år få så kallad "etterlønn", eller avgångsersättning, på 66 procent av det ursprungliga arvodet.


► LÄS MER:  Här är skrönorna som sprids av svenska viralsajter

Både det spridda Facebook-inlägget och den blogg där bilden har hämtats ifrån skriver om storleken på politikernas löner och tycker att de har för mycket betalt. Denna opinionsyttring är inte problemet. Problemet är att bilden ärligen skulle ha sett ut så här:

Äpple 1:  I Norge får en stortingsledamot politiker EN månadslön när de avgår, de kan få tre.

Äpple 2:  I Sverige får en riksdagsledamot EN månadslön när de avgår.

Päron 1:  Ledamöter som suttit i riksdagen i minst åtta år och fyllt 55 kan ansöka om att få stödet förlängt om det finns särskilda skäl för det. Stödet ges högst ett år i taget och kan högst vara 45 procent av riksdags arvodet . 

Päron 2: Norska stortingsledamöter kan få "etterlønn" i upp till ett år efter avgången.

► LÄS MER:  Nej, inget storbråk mellan flyktingar och tiggare i Malmö

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset