Ett Twitterkonto i författaren Svetlana Aleksijevitjs namn påstår att författaren fått ett samtal om att hon vunnit Nobelpriset i litteratur. Men hennes agentur bekräftar att hon inte har ett Twitterkonto och att kontot är falskt.

”Swedish Academy awarded to me the Nobel Prize in Literature 2015. I receive now a call from Sweden. I’m happy, very happy! Thanks.”. Så skriver ett konto i den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitjs namn på Twitter.

Kontot startades den 2 oktober och har hitills bara skrivit två tweets. Tweeten om att hon skulle ha fått ett samtal från Svenska Akademin väckte dock stor uppmärksamhet, och SVT:s Kulturnytt skrev en artikel med rubriken ”Twitter-Svetlana: Jag fick Nobelrpriset”. Även DN gjorde samma sak. Båda tidningarna gjorde dock tillägget att de inte visste om kontot var äkta, och det är oklart hur många – om någon – som faktiskt trott det.

► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte ett föräldralöst barn i Ukraina

Men när Viralgranskaren kontaktar hennes agentur Galina Dursthoff säger de att Aleksijevitj inte har något Twitterkonto.

– Det är falskt, det kan vi bekräfta, säger de.

Viralgranskaren är inte de första som har uppmärksammat Twitterinlägget, både journalisterna Emanuel Karlsten och Jack Werner har på Twitter påpekat att kontot förmodligen är falskt, samt kritiserat SVT för deras val att publicera en artikel om det.

Någonting som däremot Viralgranskaren kan bekräfta är att Svetlana Aleksijevitj faktiskt vann Nobelpriset i litteratur. Men hon bekräftade det inte först via Twitter.

Uppdatering. Klockan 13:16 publicerade kontot en tredje tweet som påstod att det var skapat av en  Tommasso Debenedetti, ett namn som tidigare förknippats med  falska Twitterprofiler .
► LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte dagisbarn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset