Uppgifterna spreds snabbt under onsdagen.
Uppgifterna spreds snabbt under onsdagen.

I uppgifter som sprids på nätet just nu framkommer det att personerna bakom streamingsajten Swefilmer riskerar 15 års fängelse. Men uppgiften som har delats av tusentals är påhittad, menar rättsexperten.

Under onsdagen rapporterade svenska medier om streamingsajten Swefilmer som lägger ner. Samtidigt spreds uppgifter i sociala medier om att adminstratörerna av sajten riskerar 15 års fängelse.

”Skaparen av Swefilmer riskerar 15 år i fängelse samtidigt som Hagamannen släpps fri 5 år för tidigt. Bra jobbat, Sverige!”, skrev en person på Twitter. Inlägget har i skrivande stund retweetats av 1 700 personer.

►LÄS MER: Swefilmer läggs ner – äntligen

Personerna bakom sajten är misstänkta för upphovsrättsbrott, en av dem även för grov penningtvätt,   enligt SVT.

– Om det är så att de är misstänkta för brott mot upphovsrättslagen och penningtvättslagen är det omöjligt att få 15 års fängelse, säger rättsexperten Stefan Wahlberg.

Maxstraffet för upphovsrättsintrång är två års fängelse. När det gäller penningtvätt är det också två år, för grov penningtvätt är maxstraffet sex år.

– Kolla på Piratebay-killarna, de fick några månader var. Däremot är det stora skadestånd, det är skadeståndet som slår hårt mot människor som gör upphovsrättsintrång, säger Stefan Wahlberg.

►LÄS MER: Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska

Påståendet om att Hagamannen släpptes flera år innan han avtjänat hela sitt straff stämmer visserligen, men det är enligt praxis i Sverige.

– Han dömdes till 14 års fängelse, eftersom han skötte sig på anstalten släpptes han fri enligt gängse regler efter två tredjedelar av avtjänat straff. Det blir precis samma sak för de här personerna om de döms till fängelsestraff, säger Stefan Wahlberg.

En av administratörerna för Swefilmer berättade i ett Youtubeklipp att sajten kommer läggas ner för gott efter husrannsakan.

Det är oklart hur de felaktiga uppgifterna om eventuellt fängelsestraff började spridas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset