Halalslaktad kyckling upprör på nätet – många tror att den kyckling som serveras i kommunen har slaktats under plågsamma former, men så är inte fallet.

Tierps kommun har valt att servera halalslaktade kycklingar, något som upprört många. Just nu sprids ett Facebook-inlägg där skribenten anser att kommunens upphandling leder till ett "vidrigt djurplågeri".

tidningen UNT konstaterar Maria Skeri, kostkonsulent på Tierps kommun, att oron är obefogad.

– Vi skulle aldrig handha produkter där det förekommit djurplågeri. Vi följer naturligtvis svensk djurskyddslag, säger Skeri.

►LÄS MER: Så ser det ut med halalslakten i Sverige

Till det spridda Facebook-inlägget finns en bild på en kamel med blod forsande ur halsen. Den verkar komma från Pakistan, tagen under den muslimska högtiden Eid al-adha

I inlägget står det: "I Tierps kommun skickar man ett tydligt meddelande till dagisbarnen i kommunen: Ät halalslaktat kött, eller ät Er mätta på sallad ifall det inte passar."

"En av förskolans och skolans grundtankar är att vi är alla lika och skall behandlas lika. Med halalkyckling kan vi alla dela samma måltid", skriver skolan på sin hemsida. "Dock har vi bara 5 kycklingprodukter som slaktas enligt halal på vårt anbud, vilket gör att inte alla kycklingrätter är halal."

►LÄS MER: Nej, Almondy stödjer inga sharialagar med sina tårtor

Skillnaden är att slaktbandet ska vara vänt mot Mecka och en imam har välsignat anläggningen. Vid arbetspassen läses en bön över djuren. "I övrigt är processen densamma genom hela slakten. Kycklingens lidande skiljer sig inte mellan de olika slaktprocesserna", skriver Tierps kommun på sin hemsida.

Men många verkar trots kommunens försäkringar reagera instinktivt: "Hemskt, vilket djurplågeri. Helt ofattbart att det förekommer i Sverige men ännu värre att personer med dagisbarn ska "tvingas" acceptera detta", skriver en person.

►LÄS MER: Halalkött inget brott mot skollag

"Förlåt men detta är fan äckligt", skriver en annan person och många av de som protesterar uttrycker just äckel inför halalkött. Vi frågar Jonas Svensson, docent på Linnéuniversitetet i Växjö, som har forskat om obehaget inför halal.

– Det här köttet är slaktat precis på samma sätt som annat kött, förutom att det finns en muslim med i processen som läser en bön över köttet. Moraliskt avståndstagande övergår lätt till kroppsligt, och framför allt när det gäller mat, säger Svensson.

►LÄS MER: SD-politiker: "Halalkött är magiskt"

Att upplevd ondska "smittar av sig" till föremål finns det en hel del forskning på, säger han.

Så de här människorna som reagerar med äckelkänslor är exempel på detta?

– Det är min hypotes, ja. Islam för dem är något främmande och negativt och då förs det över till köttet, och det blir plötsligt problematiskt att äta för dem. Köttet har ju inte genomgått någon faktisk förändring.

►LÄS MER: Inlägg med felaktiga uppgifter om invandring sprids på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset