Civilminister Ardalan Shekarabi (S) fick inte igenom förslagen om arbetsrättsliga krav vid offentliga upphandlingar. Arkivbild.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) fick inte igenom förslagen om arbetsrättsliga krav vid offentliga upphandlingar. Arkivbild.

Myndigheter måste inte ställa krav på arbetstid, lön och semester på företag vid offentliga upphandlingar.Finansutskottet säger nej till de delarna av regeringens förslag till nya lagar kring offentlig upphandling.

Utskottet säger ja till förslaget om nya lagar kring offentlig upphandling men avslår de omdiskuterade delarna som handlar om att myndigheter måste ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörernas personal.

Utskottet säger också nej till regeringens förslag om att ge upphandlande myndigheter rätt att ställa krav på att företagen ska erbjuda sina anställda försäkringar och tjänstepension.

– Regeringens förslag är för långtgående och får negativa konsekvenser för mindre företag, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson till TT.

Shekarabi kritisk

Enligt utskottsmajoriteten, de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, blir förslagen svåra att genomföra i praktiken och kan leda till oönskade konsekvenser. Bland annat kommer företag utan kollektivavtal att missgynnas och det kommer särskilt att slå hårt mot de små företagen, anser utskottsmajoriteten.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som ansvarar för frågan i regeringen, är kritisk.

– Jag är väldigt förvånad över att Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna tar ställning för att vi ska fortsätta att missgynna seriösa, svenska företag som betalar schysta löner, för det är precis så det är i dag, säger han till TT.

Riskerar böter

Enligt Shekarabi blir Sverige det enda nordiska land som fortsätter med detta och det innebär att Sverige inte lever upp helt och hållet till EU-direktivet, som ligger till grund för den nya lagstiftningen.

– Det innebär att vi har en ofullständig implementering av EU-rätten, vilket betyder att de delar av EU-direktivet som handlar om arbetsrättsligt skydd för löntagare inte implementeras, så vi riskerar att få EU-böter också, säger han.

Från fackligt håll reagerar man hårt på utskottets beslut.

"Det är mycket allvarligt. Partiernas agerande innebär att företag kan fortsätta att konkurrera med sämre löner och villkor vid offentlig upphandling", säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en skriftlig kommentar.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot utskottsmajoriteten. Enligt Ardalan Shekarabi (S) så kommer regeringen att återkomma med nya förslag till riksdagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset