”Ruinera SD”. Så lyder uppmaningen som sprids snabbt i sociala medier och som går ut på att man ska returnera Sverigedemokraternas valpropaganda och tvinga partiet att stå för returportot. Det kommer inte att funka.

Det är en Facebookgrupp kallad Umeå mot rasism som initierat kampanjen. De uppmanar alla att skicka tillbaka valpropagandan från SD, som Posten delar ut, till avsändaren.

Om materialet returneras i ett nytt kuvert, utan porto och avsändare, skulle det kosta partiet 7 kronor i porto plus 10 kronor i lösen för varje försändelse, menar Facebookgruppen. Om då hälften av landets hushåll skulle ”returnera rasismen” skulle det kosta SD över 35 miljoner kronor, enligt gruppens beräkningar.

– Generellt är det ju så att brev som saknar porto får mottagaren betala lösen för. Det normala är att man får betala för att hämta ut det, säger Maria Ibsen, pressekreterare på Postnord.

Så kampanjen skulle fungera?

– Jag vågar inte svara på hur mottagaren skulle hantera det här. Men vill man inte betala går det tillbaka till avsändaren.

Men SD kommer knappast att bränna miljoner på att lösa ut drösvis av ”obeställbara försändelser”, som ofrankerad post kallas för i lagen. Det enda som händer är att landets postkontor och brevbärare får mer att göra.

Posten har dessutom ”endast skyldighet att befordra försändelser som är frankerade med gällande porto”, enligt de allmänna villkoren.

Enligt lag ska också ”en obeställbar försändelse skall om möjligt återställas till avsändaren”.

Lagen ger dessutom posten rätt att öppna obeställbara postförsändelser och innehåll som ”består av trycksaker, reklamblad eller liknande som kan antas saknas värde får omedelbart förstöras”.

Det där sista håller kanske inte SD med om och Posten aktar sig nog noga för att bränna upp politiska pamfletter på bål. Så vad som skulle kunna hända är att försändelserna hamnar i någon slags förvaring i  två år innan de tillfaller staten. 

Även Nyheter24 har uppmärksammat problemen med kampanjen mot SD. 

TIPSA OSS! Har du ett tips till Viralgranskaren? Så här gör du.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset