Under nattens presidentdebatt spreds uppgifter om att Donald Trump rensade upp bland sina gamla twitterinlägg. Men påståendet var falskt.

Det var en twittrare vid namn Juan Vidal som under pågående debatt la ut en bild på en gammal Trump-tweet. Trumps tweet handlar om hur global uppvärming är påhittat av Kina, och över inlägget låg felmeddelandet ”Tweet not found”.

► LÄS MER: Experterna: Clinton vann debatten

Enligt Juan Vidals bild skulle tweeten alltså ha raderats. Och att twitterinlägget skulle ha försvunnit var en uppgift som snabbt tog fart. Enligt Cnet hade Juan Vidals påstående över 35 000 retweets under debatten. Men det var många som var skeptiska till uppgiften.

En enkel sökning visade att Trumps inlägg från 2012 fanns kvar, vilket det fortfarande gör. Många valde också att upplysa Juan Vidal om det, och innan debatten var över hade twittraren tagit bort sitt påstående.

Juan Vidal har inte svarat på frågor om varför han twittrade som han gjorde, men enligt hans twitterprofil jobbar han som författare och litteraturkritiker för NPR, Esquire och Rolling Stone Magazine. Det är däremot möjligt att hans manipulerade inlägg kan ha varit en form av satir.

►LÄS MER: Här är svar på alla frågor du har om den första presidentdebatten

Under nattens debatt tog nämligen Hillary Clinton upp det faktum att Donald Trump påstått att Kina uppfunnit konceptet ”global uppvärmning”. 

– Det gjorde jag inte, svarade då Trump.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset