I flera virala tweets används en reklambild för walkmans från 80-talet för att visa att det inte är första gången U2 prackar sin musik på ofrivilliga. Men bilden är fejkad och från början förmodligen bara ett skämt.

Bandet U2 finns i var och varannan Iphone-ägares ficka nuförtiden. Inte självvalt dock – utan automatiskt. Som ett marknadsföringsknep laddades deras senaste album Songs of Innocence i förra veckan ner gratis till över en halv miljard Ituneskunder.

Tilltaget var dock inte så uppskattat – i efterhand har Apple släppt ett verktyg som med ett klick tar bort skivan. 

I den allmänna yran av frustration och lyteskomik som uppstått mot U2 har flera skämt och liknande fått stor cirkulation på Twitter. Men ett av dem har av många tagits på allvar.

Det handlar om en reklambild för walkmans, kassettbandspelare som man bar på sig innan MP3-spelarna kom. Flera modeller och varumärken visas upp på reklambilden, och nere i vänsterkanten hålls ett band upp.

”FREE U2 TAPE WITH EVERY CASSETTE PLAYER”, står det, och på bandet syns omslaget till U2:s album War från 1983. Bilden twittrades till exempel ut av @JamieDMJ, som fått nästan 4 000 retweets.

Reklambilden är dock manipulerad, förmodligen ursprungligen som ett skämt. När bilden sedan har spritt sig långt bort från sin skapare har den börjat tas på allvar. 

Vandringssägensencyklopedin Snopes har spårat originalbilden till sajten Retromash.

Och det tvångsnedladdade U2-albumet? Tja, det verkar inte vara något värt att behålla på telefonen. Åtminstone om man ska tro på vad DN:s recensent Nicholas Ringskog Ferrada-Noli skriver: ”U2 är ett band som är slutet, skeptiskt till förändring, ointresserat av världen utanför fotbollsarenan. De ger rock dåligt rykte.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset