Nej, Ung Vänster vill inte "döda överklassens familjer"
Nej, Ung Vänster vill inte "döda överklassens familjer"

En bild där Ung vänster tycks hota överklassfamiljer med mord har spritts på Twitter, och har som högst nått ända till Moderaternas partisekreterare. Men bilden är en bluff, och verkar ha fötts ur provokativa troll på Twitter.

Det har gått troll i den politiska diskussionen på Twitter. Och då menar jag inte den sortens näthatare som Robert Aschberg jagar i Trolljägarna, utan den klassiska sorten som på ren jäkelskap retar upp folk och gläds åt deras vanmäktiga frustration efteråt. 

Det är i och för sig inte första gången för den här valrörelsen.

Vi på Viralgranskaren har redan rapporterat om de fejkade Twitterkonton som utgett sig för att tillhöra Anders Borg och Valmyndigheten, och dessutom avslöjat de falska slagorden som klistrats på Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca och en fejkad Facbooksida som utgav sig för att vara Liberala ungdomsförbundets.

Men nu är det dags igen. En bild där ”överklassen” dödshotas, signerad Ung vänster, har nämligen fått stor spridning – men den har inget med ungdomsförbundet att göra.

Bilden går i svartvitt och föreställer två medelålders män på en golfbana, med en text i rött och vitt ovan där det står ”De vill leva på ackumulation av kapital – Vi vill döda deras familjer" ovan.

Den har spritts hos ett flertal olika twittrare, och sammanlagt fått ett hundratals retweets. 

"Att som politisk organisation uttala att någon bör dö är aldrig okej. Jag mår illa,” skriver en twittrare.

Som högst i den politiska skalan nådde den när Moderaternas pressekreterare Kent Persson frågade om dess autencitet.

 

Bilden är en manipulerad version av det valmaterial som Ung vänster faktiskt använder sig av, ursprungligen publicerat i februari på Facebook. Det bekräftar ungdomsförbundets pressekreterare Tove Liljeholm. Och hon säger att de undvikit att kommentera den, för att de inte vill ge bilden uppmärksamhet.

 

– Ju mindre spridning en sådan falsk bild får, desto bättre är det. Men när folk undrat har vi varit tydliga om att den naturligtvis inte är från oss. Det är ju en helt vansinnig bild med ett helt vansinnigt budskap, säger hon.

Spårar man den manipulerade bilden så långt bak det går hamnar man i ett märkligt gränsland mellan politiskt engagerade och troll. Den första gången meningen ”De vill leva på ackumulation av kapital – Vi vill döda deras familjer" nämns på nätet verkar vara i en tweet den 18 april signerad den anonyma användaren @asocialisering.

Citatet tillskrivs Ung vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg, men deras pressekreterare Tove Liljeholm avfärdar påståendet och hänvisar till Lindborgs tal i fråga som finns tillgängligt på deras hemsida. Raskt får ändå @asocialisering svar från den lika anonyma twittraren @YOLOcommunism med att lägga upp den manipulerade bilden, och gissningsvis är det här den föds.

I en därpå följande diskussion med Fria Moderata Studentförbundets vice ordförande Alexandra Ivanov påstår @YOLOcommunism flera gånger att affischen är ”Ung vänsters egna”, vilket alltså i likhet med @asocialisering’s påstående om att citatet kommer från Stefan Lindborg är en ren lögn.

Denna @YOLOcommunism var för övrigt också en av ytterst få pådrivande bakom hashtaggen #slåenmoderat, som brett fördömdes som ett påfund av våldsvänstern av alliansmedlemmar och våldsmotståndare på Twitter. I själva verket var dock många av de som initialt använde hashtaggen #slåenmoderat anonyma konton liknande @YOLOcommunism.

Hot om politiskt våld är alltid förkastligt och vettigt att markera mot. Men i ett valår då gränsen mellan satir och trollande grumlats, och fejkade dumheter klätts ut i partikläder med det enda syftet att reta upp allt och alla som kommer i dess närhet, kan det också vara vettigt att tänka till en gång extra innan man rasar. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset