SD i Borlänge raderade senare sitt inlägg.
SD i Borlänge raderade senare sitt inlägg.

I inlägget står det att svenskar i Spanien har fått röstkort och valsedlar men att ”alla partis valsedlar var med utom SD:s”. Det är felaktigt.

”Valfusket har redan börjat. Pratade precis med min bror som har hus i Torrevieja Spanien. Svenskar som är skrivna där men är svenska medborgare har fått sina valkuvert med röstkort och valsedlar. Alla partis valsedlar var med utom SD:s.”

Så står det i ett inlägg som publicerades av en användare på Facebook på onsdagen. Inlägget fick snabbt stor spridning när det publicerades av fler användare och i olika grupper.

Ursprungsinlägget tycks ha publicerats på onsdagseftermiddagen av en privatperson.

Sverigedemokraterna i Borlänge lade upp påståendet på sin Facebooksida och skrev ”DELA DETTA!”. På bara några timmar hade deras inlägg fått runt 800 delningar.

Men problemet är att informationen i ursprungsinlägget inte stämmer.

– Det är felaktigt. I brevröstningsmaterialet som vi har skickat ut finns det information om hur du brevröstar, tre valkuvert samt tre blanka valsedlar: en för val till riksdagen, en för val till landstingsfullmäktige och en för val till kommunfullmäktige, säger Katarina Jouper, handläggare på Valmyndigheten.

LÄS MER: Nej, videon visar inte när pojkarna räddas ur grottan i Thailand

I tillägg till detta skickas även ett utlandsröstkort ut till svenskar bosatta utomlands.

Det stämmer alltså inte att Valmyndigheten skickar ut valsedlar för de olika partierna, de skickar endast ut blanka valsedlar där man själv får skriva partiets namn. Det finns även möjlighet för svenskar utomlands att rösta vid en ambassad eller ett konsulat.

Här kan du läsa mer om hur det går till när du röstar från utlandet.

Valmyndigheten skickade bilder på brevröstningsmaterialet samt utlandsröstkortet till Viralgranskaren. Foto: Valmyndigheten

Senare på onsdagen raderade SD i Borlänge sitt inlägg. På torsdagen publicerade SD i Borlänge dock ett nytt inlägg på sin Facebooksida med rubriken: ”Information från Valmyndigheten angående hur röstning från utlandet går till”. Men det nya inlägget har inte alls fått samma spridning som det falska påståendet, i skrivande stund har det endast en delning och tre gilla-markeringar.

Kjell Forslund, ordförande för Sverigedemokraterna i Borlänge, kommenterar via SD:s pressavdelning det borttagna inlägget:

”Vi tog ner inlägget från vår sida då det visade sig vara grundat på ett missförstånd. Valmyndigheten skickar ut blanka valsedlar, och det finns ingen anledning att tro annat. Vi har lagt upp ett nytt inlägg med den korrekta informationen”.

LÄS MER: Viralt inlägg om sjukhusmat visar inte hela bilden

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset