Polisen upprättade en anmälan om brott mot ordningslagen i samband med Alternativ för Sveriges torgmöte.
Polisen upprättade en anmälan om brott mot ordningslagen i samband med Alternativ för Sveriges torgmöte.

I fredags genomfördes det första böneutropet i Växjö. Många har delat vidare en video i tron om att den skildrar böneutropet. Men den kommer i själva verket från Alternativ för Sveriges protestdemonstration.

Böneutropet i Växjö har varit en omdiskuterad fråga de senaste månaderna. På fredagen skulle Stiftelsen Växjö muslimer genomföra det första böneutropet vid moskén.

I samband med detta hade det nybildade partiet Alternativ för Sverige fått demonstrationstillstånd i centrala Växjö. Partiet inledde sitt torgmöte med att spela upp några minuter av ett böneutrop på hög volym från sina högtalare. Samtidigt tågade sex personer klädda i niqab in mot scenen och fick sällskap av tre andra personer.

LÄS MER: Här är historien bakom de delade ramadan-bilderna

Tillsammans höll de upp en banderoll med texten ”Vilket Sverige väljer du?”. En del av banderollens utseende hade utformats likt den flagga som terrororganisationen IS använder sig av. Enligt P4 Kronoborg spelades även en hymn som används av IS upp i högtalarna.

Bild från Alternativ för Sveriges demonstration.

Flera videoklipp från Alternativ för Sveriges torgmöte har fått rejäl spridning i sociala medier. Ett klipp som delades i gruppen ”Stå upp för Sverige” på fredagseftermiddagen har delats över 3 000 gånger i skrivande stund. En annan livesändning har i nuläget över 4 000 delningar.

Problemet är att många som kommenterat och delat vidare videoklippen verkar uppfatta det som att de visar det faktiska böneutropet som genomfördes klockan 13 vid moskén.

Bland annat en sverigedemokratisk riksdagskandidat som delade ett videoklipp från torgmötet och skrev: ”Har sett och hört video från böneutropet i Växjö. Fruktansvärt! Sådant skall vi inte ha i Sverige. Arma människor som bor där. Nu måste vi stoppa att bönerop sprids i Sverige. Amen!”

Efter att ha fått flera påpekanden om att det inte visade vad hon trodde tog hon bort klippet.

LÄS MER: Nej, det är inte förbjudet att sjunga nationalsången i svenska skolor

Men videon fortsätter att delas av andra i tron om att det visar Stiftelsen Växjö muslimers böneutrop, även av användare utanför Sveriges gränser. Det faktiska böneutropet sändes klockan 13 på fredagen, på P4 Kronobergs sajt kan du höra hur det lät.

Alternativ för Sveriges torgmöte resulterade i att en anmälan om brott mot ordningslagen upprättades.

– Det finns vissa kriterier i tillståndet och här såg vi att man inte följde det som vi kommit överens om, sa polisens pressansvarige Ewa-Gun Westford till Smålandsposten efter händelsen.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset