Myndigheter i Indonesien har kämpat mot rykten och felaktig information efter naturkatastrofen.
Myndigheter i Indonesien har kämpat mot rykten och felaktig information efter naturkatastrofen.

Videoklippet som sprids i sociala medier påstås visa tsunamins framfart i Indonesien i slutet av september. Men det stämmer inte. I samband med stora nyhetshändelser är det vanligt att gamla bilder och filmer får spridning.

I slutet av september inträffade ett kraftigt skalv på ön Sulawesi i Indonesien. Kort därefter slog tsunamivågen in över ön.

Över 1 700 personer har bekräftats döda som en direkt följd av jordbävningen och tsunamin. Men dödstalet väntas stiga. I staden Palu som drabbades hårt saknas över 5 000 personer fortfarande, enligt en talesperson för katastrofmyndigheten i landet.

LÄS MER: Nej, inga bevis för att du kan motverka hjärtinfarkt genom att hosta

Klippet visar inte vad som påstås

Den 5 oktober, en vecka efter katastrofen, publicerades ett videoklipp på Twitter som visar hur bilister flyr en massiv våg som drar in och skapar förödelse. Översatt till svenska lyder texten till klippet: ”Indonesien. Några sekunder innan tsunamin och när den slår till”. Inlägget har i skrivande stund över 12 000 retweets.

Men som flera har påpekat i kommentarerna visar inte klippet katastrofen i Indonesien. Bilderna är från jordbävningen vid Tohoku i Japan 2011. Klippet har funnits på Youtube sedan åtminstone april 2013.

Myndigheter tvingas dementera rykten

I samband med stora nyhetshändelser är det vanligt att videoklipp och bilder från tidigare händelser sprids. Så har det även varit efter jordbävningen på Sulawesi där myndigheter har kämpat för att dementera rykten och falska påståenden som har fått spridning, rapporterar The Guardian.

Det har bland annat varit påståenden om att staden Palus borgmästare skulle ha dött, att en stor damm höll på att kollapsa och att en ännu kraftigare jordbävning skulle inträffa.

LÄS MER: Sanningen bakom våldtäktsstatistiken där Sverige hamnar i toppskiktet

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset