Klippet har cirkulerat ett par år med den felaktiga beskrivningen.
Klippet har cirkulerat ett par år med den felaktiga beskrivningen.

Videoklippet påstås visa hur en IS-terrorist skjuts till döds av spansk polis under ett kidnappningsdrama. Klippet är äkta – men det har ingenting med IS eller Spanien att göra.

En man står med en pistol tryckt mot en nedblodad kvinnas huvud. Polisen försöker förhandla men mannen säger att han inte kommer att låta sig tillfångatas levande. Plötsligt hörs skrik från den samlade folkmassan när polisens prickskytt avlossar ett skott som dödar kidnapparen.

OBS: Varning för starka bilder. Här kan du se videoklippet.

Videon har under ett par års tid cirkulerat i sociala medier i kombination med den här texten:

”ISIS terrorist with kidnapped woman shot dead by Spain police sharp shooters…What a shot in fraction of second amazing to watch”.

Skulle råna bageri

Men beskrivningen är felaktig. Videon visar egentligen en händelse som inträffade den 5 april 1998 i Venezuela, vilket framgår av en artikel som publicerades ett par dagar senare av nyhetsbyrån AP.

En 18-årig beväpnad man höll på att råna ett bageri när polis kom till platsen. Mannen flydde upp i ett närliggande bostadshus och tog kvinnan i videon och hennes familj som gisslan.

LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige

Han sköt två personer, varav en var en nioårig pojke, och lämnade dem blödande i bostaden. Sedan tog han med sig den då 44-åriga kvinnan ut på gatan med en pistol mot hennes huvud. Den 18-årige rånaren krävde ett flyktfordon, annars skulle han döda kvinnan.

Sju timmar senare såg polisen ingen annan utväg än att skjuta kidnapparen. En prickskytt avlossade ett skott som träffade 18-åringen i huvudet och dödade honom omedelbart. Den 44-åriga kvinnan var chockad men klarade sig utan allvarligare skador. Även de andra i gisslan klarade sig med livet i behåll.

Spridningen startade i Indien

Den dramatiska händelsen fångades på film och har genom åren varit med i flera brottsdokumentärer och liknande. 2011 publicerades den första gången på Youtube.

Den felaktiga beskrivningen om att det skulle handla om en IS-terrorist började cirkulera i Indien 2017 och har sedan dess fått spridning på sociala medier i många länder. Även i Sverige vilket har resulterat i frågor till oss på Viralgranskaren.

LÄS MER: Manipulerad bild påstås visa hur ”IS-resenärer” välkomnas till Malmö

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset