Många delar en video i tron om att den visar hur en av de thailändska pojkarna förs ut ur grottan där de varit instängda. Men videon publicerades i själva verket för åtta år sedan och har inget med pojkarna att göra.

En video som visar hur den franska dykningsorganisation Spéléo-Secours Français tränar på att föra ut personer som stängts in i en grotta har fått enorm spridning de senaste dagarna.

Filmen laddades upp av flera olika personer på Facebook för ett par dagar sen. Sedan dess har den setts miljontals gånger och delats hundratusentals.

Av kommentarerna framgår det att många som sett filmen tror att den visar hur de thailändska pojkarna som varit instänga i en grotta räddas.

LÄS MER: Nej, Socialdemokraterna ordnade inte körkortsteori på arabiska för 10 kronor

Laddades upp för åtta år sen

Originalfilmen ovan laddades upp på Youtube redan 2010 och beskrivs som en nationell dykningsräddningsövning. Även den videon har de senaste dagarna svämmat över av kommentarer som tyder på att många som sett den tror att videon visar de thailändska pojkarna.

Men bland kommentarerna finns även de som påpekar att videon laddades upp för åtta år sedan.

Viralgranskaren har flera gånger tidigare uppmärksammat fenomenet med att människor lägger upp gamla videofilmer och hävdar att de är aktuella.

Franskt team var redo

Enligt Spéléo-Secours Français hemsida hade organisationen däremot ett team som var redo att åka till Tham Luang-grottorna i Thailand. Men nu har samtliga pojkar och deras tränare förts ut ur grottan.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte hur ”flyktingar slängde kläder skänkta av Röda korset”

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset