Experter rekommenderar inte rödvinsdrickande som bantningsmetod.
Experter rekommenderar inte rödvinsdrickande som bantningsmetod.

En amerikansk studie som tittat på de fettförbrännande effekterna hos ett ämne i vindruvor har gett upphov till rubriker om rödvin som bantningskur. Men sanningen visar sig vara en annan.

Hälsoeffekterna av att dricka rödvin är sedan länge omdebatterade. Viss forskning pekar på att måttlig konsumtion av rödvin kan minska risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och alzheimers. Annan forskning visar samtidigt att även små mängder vin kan öka risken för cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Det senaste inlägget i den här debatten är en amerikansk studie utförd vid Oregon State University som pekar ut rödvinets positiva effekt för att förbränna fett. Studien har fått spridning i internationella medier som Daily Mail, Russia Today och International Business Times med rubriker om att rödvin kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men är det verkligen bra att rekommendera rödvin för att gå ned i vikt?

► Labbtest visar: Dyra krämer sämre än de billiga som finns på Ica

Vid en närmare läsning av studiens resultat visar sig nämligen en annan tolkning. Det man faktiskt funnit är att antioxidanten ellagsyra, som bland annat återfinns i röda vindruvor, hjälper kroppen att begränsa tillväxten av fettceller, hindrar bildandet av nya fettceller och ökar ämnesomsättningen av fettsyror i levern.
Biokemisten Neil Shay som ansvarat för studien är tydlig med att även om ellagsyra alltså kan hjälpa levern att bränna fett så är det inte frågan om en mirakelkur för viktnedgång.

– Vi hittade inte och förväntade oss inte heller att dessa ämnen skulle förbättra kroppsvikten, säger han på universitetets hemsida.

Ellagsyra verkar alltså kunna hjälpa kroppen att förbränna fett i levern och på så vis kunna avhjälpa en följdsjukdom av fetma men det finns ännu inga tecken på att ämnet skulle hjälpa dig att gå ner i vikt.

 Experterna synar hårbluffen: ”Det är en omöjlighet” 

Neil Shay påpekar också i universitetets pressrelease att ellagsyran i röda vindruvor går att tillgodogöra sig lika bra genom att exempelvis äta vindruvor eller dricka druvjuice snarare än att dricka vin. Att därför rekommendera alkohol som kan ha stora skadliga konsekvenser är något som experter vänder sig emot.

– Ingen tycker att det är bra att rekommendera alkohol eftersom det är så kaloririkt och skadligt för hälsan på andra sätt, säger Stephan Rössner professor emeritus på Karolinska Institutet,

Även Dag Thelle, professor i epidemologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som forskat på hur kost och alkohol påverkar hälsan, är tveksam till att ge rådet att dricka vin för att förbränna fett.

– Det går ur folkhälsosynpunkt inte att rekommendera alkohol för att förbränna fett. Jag tror inte att överviktsproblemet vi har beror på att vi dricker för lite vin, säger han.

Chiafrön är överskattade: Därför är dessa tre råvaror bättre och billigare

Att antioxidanter som ellagsyra kan ha en positiv effekt på hälsan utesluter Dag Thelle dock inte. Men han menar samtidigt att det, trots omfattande forskning, är osäkert vilken effekt det faktiskt har. Att dricka vin eller köpa antioxidanter för att förbättra hälsan är därför inget han rekommenderar utan snarare bör man söka sig till nyttigare källor som exempelvis blåbär.

– Man kan äta frukt och bär, det skadar inte, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset