Efter att en thairestaurang i skånska Osby nekade Sverigedemokraterna att boka bord hotas nu restaurangen via brev och hat i sociala medier. Sverigedemokraterna tar avstånd från hoten.

Det var för två veckor sedan Sverigedemokraten Carl Bejvel gick in på den lokala thairestaurangen Noi’s Thai i Osby för att boka bord inför en sommarfest. Men det fick han inte, eftersom restaurangen anser att Sverigedemokraternas ideologi är helt främmande för dem. Sverigedemokrater är dock fortfarande tillåtna att besöka restaurangen som privatpersoner.

Sverigedemokraterna funderar nu på att anmäla händelsen till diskrimineringsombudsmannen.

► LÄS MER: SD-toppen i mejl till hotade tiggarna i Kista: "Ni ska åka hem"

Efter att lokala medier skrivit om händelsen berättar en restaurangmedarbetare för DN att restaurangen tvingats motta flera hot, både via sociala medier och i formen av handskrivna brev.

– Personen skriver att han företräder några svenska familjer som önskar att ”det går åt pipan” för oss. Man vet ju inte vad som menas med det. Och om vi inte ber om ursäkt offentligt så hotar de med att Diskrimineringsombudsmannen ska ge oss ett stort skadeståndsbelopp, sa personen till DN.

Sverigedemokraterna i Osby menar att de tar avstånd från hoten och att det inte är någonting de har att göra med.

– Det är ju fruktansvärt om någon har skickat ett hot och det är givetvis inget vi står bakom. Men vad jag har förstått i artiklar så har det mer varit ett otrevligt brev, men jag har ju inte läst det så jag vet inte, säger Jörgen Grubb, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Syd till DN.

► LÄS MER: Hon vill modernisera slöjan – hotades: "Det väckte en hatstorm"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott