Bangladesh centralbanksdirektör Atiur Rahman avgick efter att cyberrånarna lyckats stjäla hundratals miljoner från banken. Arkivbild.
Bangladesh centralbanksdirektör Atiur Rahman avgick efter att cyberrånarna lyckats stjäla hundratals miljoner från banken. Arkivbild.

I februari i år lyckades förslagna cybertjuvar stjäla närmare en miljard kronor från Bangladesh centralbank. 800 miljoner kronor av bytet fördes, via bland annat konton i amerikanska centralbanken, över till fyra konton i falska namn i den filippinska banken RCBC i Manila. Merparten av miljonerna försvann sedermera från dessa konton, tvättades på kasinon i Manila och har aldrig setts igen.

Bangladesh centralbank har krävt kompensation av RCBC för att banken, trots information från både Bangladesh och USA, inte frös tillgångarna på de falska kontona.

Men några pengar från Manila lär centralbanken inte se röken av. Den filippinska bankens advokat sade på tisdagen att RCBC inte har något ansvar för de försvunna pengarna och anklagar i stället Bangladesh centralbank för att ha varit försumlig.

Den filippinska centralbanken delar dock inte Manilabankens uppfattning om att de är utan skuld i rånhärvan. RCBC har tvingats böta drygt 180 miljoner kronor till centralbanken för att de inte lyckats stoppa de stulna pengarna. Dessutom har fem RCBC-anställda delgivits misstanke om pengatvätt i anslutning till ärendet med de försvunna Bangladeshpengarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset