Bilden är av en annan Kumari.
Bilden är av en annan Kumari.

För första gången i sitt liv har Nepals 63-åriga ”levande gudinna” satt sina fötter på marken och gått till fots. ”Kanske var gudarna arga”, säger hon.

Den massiva jordbävningen som slog till mot Nepal i april kostade 8 800 människor livet. Nu har tragedin lett till att Nepals längst tjänande ”levande gudinna”, Dhana Kumari Bajracharya, 63, gjort det otänkbara: gått på gatan.

Innan jordbävningen hade Dhana endast framträtt offentligt när hon bars i en utsmyckad bärstol av trä. Nu ska hon lämna den historiska staden Patan söder om Katmandu för första gången på tre årtionden, och för allra första gången till fots, skriver brittiska The Guardian.

– Jag hade aldrig tänkt lämna huset på det sättet, säger hon i den ovanliga intervjun, och frågar sig:

– Kanske var gudarna arga för att folk inte respekterar traditioner lika mycket längre.

Ja, Facebook donerar pengar efter katastrofen i Nepal

Dhanas femvåningshus skakades också av jordbävningen, men hennes familj stannade kvar i huset för att vänta och se om den pensionerade gudinnan skulle gå ut med dem.

– Vi kunde inte bara lämna huset som alla andra – vi var tvungna att tänka på henne. Men när naturen tvingar dig så kan du göra det otänkbara, sa hennes syskonbarn Chanira Bajaracharya.

Dhana beträdde tonen 1954 när hon var två år gammal, och regerade i tre årtionden som kumari av Patan. En kumari är en prepubertal flicka från Nawar-sällskapet som ses som förkroppsligandet av gudinnan Taleju.

Urvalskriterierna är strikta och inkluderar flera specifika fysiska attribut, som exempelvis en fläckfri kropp, ett bröst som ett lejon och lår som en ren.

Normalt lämnar Patans kumari bara sitt hem för att dyrkas vid olika festligheter, och hennes tid på tronen tar slut när hon först börjar menstruera. Men eftersom det inte inträffade för Dhana satt hon kvar på tronen in i 30-årsåldern.

Men Nepals dåvarande prins Dipendra tyckte att hon var för gammal och avsatte henne 1984.

– De hade ingen anledning att ersätta mig. Jag var lite arg… Jag kände fortfarande gudinnan inuti mig, sa hon. Men sedan dess har hon fortsatt leva sitt liv på det enda sätt hon kände till. Fram till dess att jordbävningen tvingade ut henne ur huset, och hon gick på bar mark för första gången i hennes 63-åriga liv.

Experter: Åk inte till Nepal

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset